Biden odlučio da zabrani uvoz ruske nafte

- Advertisement -

Američki predsjednik Joe Biden odlučio je da zabrani uvoz ruske nafte, pooštravajući ekonomske posljedice po Moskvu u znak odmazde zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopćila je osoba bliska tom pitanju.

Taj potez je uslijedio nakon apela ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz ruskih roba, što predstavlja tešku kaznu uvođenja golemih sankcija Rusiji zbog njene invazije. Izvoz enrgenata održavao je neometani priliv novca u Rusiju uprkos teškim restrikcijama uvedenim njenom finansijskom sektoru.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac u Tešnju fizički napao suprugu nakon što je došla po djecu

Bijela kuća saopćila je da će Biden u utorak objaviti “akcije koje i dalje kažnjavaju rusku odgovornost za njen neisprovocirani rat protiv Ukrajine”.

SAD će djelovati u tjesnim konsultacijama s evropskim saveznicima, koji su više ovisni o snabdijevanju ruskim energentima. Evropska unija u ovoj sedmici obavezat će se na fazno odustajanje od ruskih energenata što je skorije moguće, ali će za popunjavanje tog jaza bez evropskih ekonimija vjerovatno trebati vremena. Na prirodni gas iz Rusije otpada trećina evropske potrošnje tog fosilnog goriva. SAD ne uvoze ruski prirodni gas, prenosi AP.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...