Biden: Presuda Mladiću pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati

- Advertisement -

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je danas povodom osuđujuće presude Ratku Mladiću da ta povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati, te pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zlodjela dogode bilo gdje u svijetu.

Podsjetio je da je prije gotovo 26 godina Ratko Mladić naredio pogubljenje po prijekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici, kao i da je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio odgovoran za mnoge druge zločine.

– Danas je Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih naroda za kaznene sudove u Haagu potvrdio njegovu presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. SAD su pomogle voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu suda UN-a tokom protekle dvije decenije na slučajevima vezanim za sukob na Balkanu i svima onima čija je predanost omogućila ovu presudu – naveo je Biden.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

Dodao je da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti za budućnost, te da je današnja odluka  također važna potvrda da je to moguće.

– Iskreno se nadam da će čelnici u regiji poštovati ovu presudu i ojačati njenu važnost za vladavinu prava. Moje misli su danas sa svim preživjelim porodicama mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svim ožalošćenim – poručio je Biden, objavljeno je na internet stranici Bijele kuće.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...