BiH: U RS-u zbog pogoršane epidemiološke situacije pooštrene mjere na sedam dana

- Advertisement -

Na današnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije donesena je odluka o pooštravanju epidemioloških mjera za suzbijanje širenja koronavirusa na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) u narednih sedam dana zbog povećanog broja novoinficiranih koronavirusom i povećanja broja hospitalizovanih osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a rekao je da je donesen zaključak kojim je ponovo zabranjeno izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, koje je bilo dozvoljeno od 1. marta.

Prema njegovim riječima u ugostiteljskim objektima bez obzira na kapacitet dozvoljen je maksimalan broj lica na 50 po etaži uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravstvo RS-a, naročito onih koje se odnose na maksimalan broj osoba po metru kvadratnom. Istakao je da su zabranjene sportsko-rekreativne aktivnosti i takmičenja, pojašnjavajući da se ne radi o profesionalnim sportistima, a da se zabrana odnosi i na fitnese i teretane.

Republički štab za vanredne situacije zatražio od svih javnih ustanova da koliko je god to moguće pređu na rad od kuće kako bi se smanjio broj lica na jednom mjestu.

PROČITAJTE JOŠ:  Vozači, oprez: Privremeno zatvoren granični prelaz između BiH i Hrvatske

Šeranić je pozvao društvo da se pridržavaju mjera i uputstava na snazi jer je evidentno da je došlo do opuštanja.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji rekao je da je došlo do porasta broja zaraženih i rasta broja lica u bolnicama.

Istakao je da je 22. februara sedmična incidenca iznosila 54 zaraženih na 100.000 lica, a da je u međuvremenu porasla na 88 sa tendencijom rasta.

“Broj lica na bolničkom liječenju za nepunih sedam dana porastao je za gotovo 100 lica, a posljedično je povećan i broj lica na respiratorima”, naveo je Šeranić.

Rekao je i da postoje mjesta koja su trenutno ugroženija od drugih navodeći da Banjaluka prednjači sa brojem zaraženih, kao i Istočno Sarajevi, Višegrad i Trebinje.

Istakao je i da još nema potvrde da li su na području RS prisutne druge varijante koronavirusa ali da je i to moguće.

Milica Matijević, glavni zdravstveni inspektor RS-a istakla je da je Inspektorat ovog entiteta sve kapacitete preusmjerio na nadzor poštivanja epidemioloških mjera. Navela je da je sinoć na području RS-a izvršeno više od 400 kontrola, a da su nepravilnosti otkrivene u 66 slučaja i izrečene su kazne pravnim subjektima u iznosu od 79.000 KM

PROČITAJTE JOŠ:  Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a rekao je da je najveći broj zaraženih koronavirusom u grupi od 30 do 49 godina, a da u u pitanju osobe koje imaju najviše socijalnih kontakata.

Podsjetio je na obavezu nošenja maski u zatvorenom i preporuku da se maske nosi i na otvorenom ukoliko nije moguće držati distancu. Naglasio je da je potrebno da se svi pridržavaju mjera kao što je držanje distance.

Dodao je da će Institut nastaviti pratiti situaciju i da nastavljaju sa procesom vakcinacije za šta će biti potrebni dodatni kapaciteti

“Moramo apelovati na sve građane da budu svjesni ozbiljnosti situacije”, kazao je Zeljković i dodao da je situacija pogoršana i u okruženju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...