Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili uhapšen po povratku u zemlju

- Advertisement -

Bivši predsjednik Mihail Sakašvili uhapšen je po povratku u Gruziju, saopćila je vlada u petak, u potezu koji je došao u vrijeme kada bivši čelnik pokušava da okupi pristalice uoči gruzijskih lokalnih izbora koji se smatraju ključnim za politički kurs zemlje.

Objava premijera Irakli Garibašvilija uslijedila je otprilike 18 sati nakon što je Sakašvili, koji je živjeo u Ukrajini u posljednjim godinama, objavio na Facebooku da se vraća kući

Sakašvili je bio predsjednik u periodu 2004-13. godine i stekao je ugled zbog energičnih napora protiv gruzijske endemske korupcije, ali su Gruzijci postali sve nezadovoljniji onim što smatraju njegovim autoritarnim inklinacijama i povrememo prevrtljivim ponašanjem.

PROČITAJTE JOŠ:  Priveden policajac iz Bora zbog odavanja informacija o nestanku djevojčice Danke Ilić

Došao je na vlast u protestima u takozvanoj Ružičastoj revoluciji koji su nagnali prethodnog predsjednika, bivšeg sovjetskog ministra vanjskih poslova  Eduarda Ševardnadzea, da podnese ostavku.

Sakašvilii je napustio zemlju ubrzo nakon izbora u 2013. u kojima se nije mogao natjecati, i njihov pobjednik bio je kandidat opozicione stranke Gruzijski san.

U 2018. gruzijski sud ga je osudio i izrekao mu je kaznu do šest godina zatvora.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Istanbulu: U požaru poginulo najmanje 29 ljudi

Sakašvili se preselio u Ukrajinu, gdje je postao guverener korupcijom zaražene regije Odesa, i dobio je ukrajinsko državljanstvo, koje je poništilo njegovo gruzijsko državljanstvo. On se, ipak, razišao s ondašnjim predsjednikomt Petrom Porošenkom, podnoseći ostavku s pozicije i oduzeto mu je ukrajinsko državljanstvo.

Vratio se u Ukrajinu u 2017., ali je na kraju bio deportovan u Poljsku. Nakon što je Porošenkov nasljednik Volodimir Zelenski došao na vlast, Sakašvili se vratio u Ukrajinu i imenovan je na vodeću poziciju za borbu protiv korupcije, prenosi Associated Press.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...