Life news

Bjelorusija raspoređuje trupe na granici sa Ukrajinom

0
Bjelorusija raspoređuje trupe na granici sa Ukrajinom, Life.ba
Aleksandar Lukašenko

Bjelorusija će rasporediti trupe za specijalne operacije u tri oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, saopćile su u utorak bjeloruske oružane snage. Saopćenje oružanih snaga uslijedilo je u trenutku kada je predsjednik Aleksandar Lukašenko govorio o ulozi raketa ruske proizvodnje u jačanju odbrane Bjelorusije, prenosi Reuters.

Zvanični Minsk se mjesecima žalio da zemlje, članice NATO-a pojačavaju vojno prisustvo u blizini granica Bjelorusije i na to odgovorio povećanjem razmjera i intenziteta vlastitih vojnih vježbi.

Načelnik Generalštaba bjeloruske vojske Viktor Gulevič naveo je kako se broj vojnika NATO-a blizu bjeloruske granice “više nego udvostručio” i da njegova zemlja raspoređuje protuzračne, artiljerijske i raketne jedinice za vježbe na zapadu svoje teritorije.

LIFE:  Orban: Mađarska ne može podržati nove sankcije EU protiv Rusije u sadašnjem obliku

Lukašenko je naveo da je Moskva pristala da pomogne Minsku u proizvodnji projektila sličnih Iskanderu koje je Rusija koristila u Ukrajini i kako želi da Bjelorusija nastavi koristiti ruske raketne sisteme zemlja-zrak S-400 i S-300.

„Mi smo realisti, razumijemo da nećemo moći pobijediti NATO, ali možemo nanijeti štetu, posebno onim teritorijama sa kojih ćemo biti napadnuti“, rekao je Lukašenko.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like