Bliži se kraj predahu od nesnosnih vrućina! Očekuju nas pakleni dani, temperature do 42 stepena

- Advertisement -

Predah od nesnosnih vrućina, kako su to i najavili meteorolozi, neće dugo potrajati. Iako su ovih dana temperaturne vrijednosti u mnogim dijelovima BiH niže od prosječnih za ovo doba godine, a uz naglu promjenu vremena su ponegdje, poput Mostara, zabilježeni svojevrsni temperaturni šokovi, temperature zraka će od sredine sedmice, praktično, naglo porasti, saznaje Avaz.ba.

Oko prosjeka

To će, sve je izglednije, biti uvertira u novi toplotni val. Prema srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) koju je izradio Dženan Zulum, do četvrtka će prevladavati malo do umjereno oblačno i pretežno sunčano vrijeme.

– Većini stanovništva do sredine sedmice bit će ugodno i ne odviše vruće. U većini krajeva Bosne i Hercegovine oko prosjeka za ovo doba godine – naveo je Zulum.

PROČITAJTE JOŠ:  Nudio novac i prevoz maloljetnicima: Policija ga prekršajno kaznila

Međutim, od četvrtka će doći do povećanja temperature zraka.

– Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 13 do 19 stepeni u Bosni, na jugu zemlje do 23. Najviše dnevne temperature između 23 i 29 stepeni, na jugu zemlje do 33 stepena. U drugom dijelu sedmice temperature će biti u rasponu od 31 do 36 u Bosni i do 38 stepeni u Hercegovini – kazali su iz FHMZ.

Nije vidio

I meteorolog Nedim Sladić rekao je da nas očekuje prava vrelina, s mogućnošću da temperatura zraka u nedjelju bude i 40 stepeni.

– Vjerovatno će zapad Evrope biti ublažen narednih dana, ali su izgledi za oko 40 stepeni i dalje tamo ogromni, pogotovo za Francusku. Veliku Britaniju još nikad nisam vidio u izotermi od 40 stepeni i vjerovatno je da bi ona bila ipak bliže maksimalnima do 35, što je i dalje za njih puno. Kako god, vrućine zahvataju skoro cijeli kontinent – naveo je Sladić na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ:  U Doboju uhapšena dva pješaka jer su odbili test na drogu

Kako je istakao, na sjeveru i jugu zemlje moglo bi idućeg vikenda biti i 42 stepena, a, okvirno, temperature će se kretati između 35 i 40 stepeni.

Prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, i naredna sedmica, od 18. jula bit će u znaku pravog ljetnog vremena i natprosječno visokih temperatura, u Hercegovini i do 40 stepeni.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...