Borrell: Novinari pod sve većim finansijskim i političkim pritiskom

- Advertisement -

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, poručio da je sloboda medija i dalje ugrožena, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nezavisno i slobodno izvještavanje medija danas je važnije nego ikad, ali sloboda medija i dalje je ugrožena. Novinari i dalje rade u teškim uslovima, pod sve većim finansijskim i političkim pritiskom i nadzorom te im zbog njihova rada prijete proizvoljne zatvorske kazne ili nasilje”, poručio je Borrell.

Podsjetio je da je prema podacima Posmatračke grupe UNESCO-a u svijetu od 2020. ubijeno 76 novinara, a mnogi su uhapšeni, uznemiravani ili im se prijeti. Posebno je zabrinjavajuće rodno uslovljeno nasilje usmjereno na novinarke.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održana vježba povodom Dana policije, učestvovale specijalne jedinice

“Sloboda medija temeljna je vrijednost Evropske unije i podupire se putem mnogih inicijativa. Sloboda medija i sigurnost novinara glavni su prioriteti novog akcijskog plana za ljudska prava i demokratiju te akcijskog plana za evropsku demokratiju. U 2020. je više od 400 novinara iskoristilo EU-ov mehanizam za zaštitu boraca za ljudska prava, a EU je u mnogim regijama poduzeo važne mjere za potporu novinarima, nezavisnim medijima i borbi protiv dezinformiranja u kontekstu pandemije”, naveo je Borrell u saopštenju.

Dodao je da delegacije EU-a pomno prate sudske postupke protiv novinara, osuđuju represivne mjere protiv boraca za ljudska prava i medijskih djelatnika te nacionalnim tijelima izražavaju zabrinutost u vezi s predloženim zakonodavstvom o komunikaciji, medijima, informiranju i emitiranju.

PROČITAJTE JOŠ:  Obilježena 21. godišnjica od prve kolektivne dženaze žrtvama genocida u Srebrenici

“EU je odlučan pojačati djelovanje u Evropi i šire. I dalje će se koordinirati s međunarodnim organizacijama i mehanizmima te biti predvodnik u primjeni novih pristupa. Primjer toga je Komisijin prijedlog akta o digitalnim uslugama, kojem je svrha osigurati odgovornost velikih platformi za pravednost, sigurnost i transparentnost njihovih sistema. Nastavićemo s radom na suzbijanju dezinformacija i u saradnji sa svim partnerima tražiti djelotvorna sredstva za potporu održivim poslovnim modelima neovisnih medija”, poručio je Borrell.

Dodao je da je sloboda medija temelj demokratskih društava, “koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi informisane odluke.”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...