Botev Plovdiv u presudnoj utakmici izborio izlazak u Evropu: Hidajet Hankić sjajnim intervencijama spasio bugarski klub

- Advertisement -

Botev Plovdiv, bugarski klub koji sa klupe vodio bh. stručnjak Azrudin Valentić, a na golu brani potencijalni bh. reprezentativac Hidajet Hankić, izborio je u subotu izlazak na evropsku scenu. Pobijedili su Berou rezultatom 2:1 i ostvarili zacrtani plan – učešće na međunarodnoj sceni. Tako će uz Ludogorets, CSKA Sofija i Levski predstavljati bugarski fudbal u Evropi.

Piše:Edin Isanović

Golove za Botev postigli su Brahimi u 38. i Konate u 48. minuti, dok je strijelac za Beroe bio Mariani. Na taj način izabranici Azrudina Valentića završili su na trećem mjestu prvenstvene tabele. No, nije sve tokom sezone bilo bajno za Botev. Kao i u drugim klubovima bilo je uspona i padova, ali je priča na kraju sezone završila sa osmijehom na licu.

PROČITAJTE JOŠ:  Blažić slao jezive poruke: Idem da pravim masakr

Dakako, golman Hankić nije često na početko sezone bio među stativama svog tima. Ipak, u presudnim utakmicama dobio je šansu od Valentića gdje je potvrdio neospornu klasu. ”Spasilac Hankić” bio je na visini zadatka kada je bilo najpotrebnije.

Posebno je briljirao u okršaju sa CSKA izu Sofije gdje je utakmica završila rezultatom 0:0, a Hankić je odbranio sve što je išlo u okvir gola. Nakon meča u subotu protiv Beroe Hankića su okupirali fanovi Boteva i morao se slikati davati autograme. Hidajet je navijače naučio da brani ”sve što mora”, ali i više od toga.

PROČITAJTE JOŠ:  Stižu nam topliji dani: Danas je prvi dan proljeća

”Jasno je da Botev želi koračati stazama uspjeha. Ne preko noći, nego korak po korak. Cilj je da klub u budućnosti bude na nivou Ludogoretsa. Dakle, žele biti dominantni u domaćem prvenstvu i ovdje vode računa o svim finesama. Klub ima jasan projekat i cilj, tako je i projekat sa mnom. Sve se radi korak po korak, gleda se na duže staze”, rekao je za Life.ba Hankić u trenucima kada je potpisao za Botev.

Kao što je poznato, Hankić bi uskoro trebao dobiti bh. pasoš čime će steći pravo da nastupa za reprezentaciju BiH. U video intervjuu za naš portal spomenuo ga je i aktuelni selektor Zmajeva – Ivaylo Petev.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...