Brammertz: Ime Ratka Mladića treba upisati na spisak onih najgorih u historiji

- Advertisement -

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz izjavio je danas da je Ratko Mladić jedan od najgorih ratnih zločinaca moderne historije te da je namjerno koristio svoju vojsku da muči, siluje, ubija i protjeruje nevine civile iz samo jednog razloga, a to je što pripadaju različitoj vjeri i etničkoj grupi.

– Mladić se pretvarao da ih spašava kako bi opravdao svoje zločine. On je naredio i počinio genocid i treba da bude osuđen od svih u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta. Njegovo ime treba upisati na spisak onih najgorih u historiji. Ovo nije presuda protiv srpskog naroda, već protiv Mladića – istakao je.

Naglasio je da niko ne bi smio da negira tu presudu te da bi preživjeli i porodice žrtava mogle biti zadovoljne presudom.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin uhapšen na graničnom prelazu Slavonski Šamac s 2,2 kilograma marihuane

Smatra da je presuda ponudila nadu da je pravda ipak moguća.

Govoreći o tome što Ratko Mladić nije osuđen za genocid u šest bh. općina – Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru, kazao je da su neprestano tvrdili da se u tih šest općina desio genocid, ali da nisu uspjeli.

– Dvoje od pet sudija su o toj temi imali pozitivno mišljenje – zaključio je Brammertz.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo Abdulah Sidran

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana, kao i žalbe tužiteljstva.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi i protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...