Brazilski timovi najbolji u svjetskom finalu Neymarovog malonogometnog turnira

- Advertisement -

U Kataru je održano svjetsko finale globalnog malonogometnog turnira koji nosi ime slavnog brazilskog napadača. Najuspješniji u okršaju petočlanih ekipa bili su timovi iz Brazila, okitivši se titulama šampiona Red Bull Neymar Jr’s Five 2022 u obje kategorije.

Čak 57 ekipa doputovalo je u Dohu na svjetsko finale turnira Red Bull Neymar Jr’s Five 2022, svi sa nadom da će nadigrati sve konkurente u ovom brzom fudbalskom formatu: na turniru nema golmana, a svaki put kada tim postigne gol, njihov protivnik gubi jednog igrača. Utakmice traju 10 minuta, ili dok jedna ekipa ne ostane bez svih pet igrača. Turnir se igra u dvije kategorije: ženskoj i mješovitoj.

U kategoriji žena, igračice Fortal Ballsa iz Brazila turnir su otvorile porazom 5:0 od sunarodnjakinja iz tima Resenha 013, ali su se uspjele osvetiti za taj poraz u dramatičnom finalu protiv istih suparnica. Nakon meča bez pogodaka, pitanje pobjednica odlučeno je dvobojem jedan-na-jedan, u kojem je uspješnija bila predstavnica Fortal Ballsa.

„Ovo je ostvarenje sna. Znam da smo pobijedile, ali mi još nije došlo do mozga“, izjavila je kapitenka Francesca Ferrari Fayad. „Došle smo čak iz Brazila da osvojimo ovo takmičenje i jako smo uzbuđene. Sada je vrijeme za zabavu.“

PROČITAJTE JOŠ:  Policija u Austriji objavila fotografije žena koje se dovode u vezu s nestankom djevojčice Danke Ilić

U mješovitoj kategoriji, brazilski tim Consagrados na podjednako dramatičan način savladao je otpor nizozemaca iz ekipe MrM SportCoaching. Nakon uzbudljivog meča bez pogodaka, Nizozemci su minut i po prije kraja poveli, ali su Brazilci svega 30 sekundi kasnije izjednačili. U dvoboju jedan-na-jedan, Brazilski igrač je brzim golom odmah nakon početnog udarca donio pobjedu svom timu.

„Za nas je ovo nevjerovatno, kao san“, rekao je Henry Hatakeyama, igrač Consagradosa. „Nastupali smo i 2018. godine, ali smo izgubili u četvrtfinalu. To nas je učinilo odlučnijima da dođemo ponovo i ovog puta pobijedimo. Zabrinulo nas je kad su poveli, ali uzdao sam se u Boga i uspjeli smo.“

„Zaista mi se svidjelo kako su igrali. Navijao sam za Brazil, naravno. Uvijek navijam za Brazil i sretan sam što titule ponovo idu kući“, rekao je Neymar nakon gledanja oba finalna susreta.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: U požaru kod Zenice poginule dvije starije žene

Nagrada za pobjedničke timove bila je da odigraju meč protiv svog sunarodnjaka i fudbalske superzvijezde, Neymara.

Nakon što je pobjednicima lično uručio trofeje, Neymar je oba tima pozvao nazad na teren, kako bi igrali protiv njega i njegovih prijatelja. Brazilski napadač je svojim trikovima i karakterističnim golovima u oba „superfinala“ oduševio gledaoce, uključujući specijalnog gosta i četvorostrukog pobjednika relija Dakar, Nasera Al-Attiyaha.

„Neymar je za nas najveći idol u Brazilu, u svijetu“, izjavio je Hatakeyama. „On je nevjerovatan fudbaler i bilo je nestvarno igrati protiv njega večeras.“

„Nakon duge pauze, jako je posebno ponovo biti na ovom turniru“, izjavio je Neymar. „Nevjerovatno sam ponosan i želim čestitati svima koji su ove godine bili dio Svjetskog finala.“

Brazilac će fokus sada usmjeriti na novu sezonu sa Paris-Saint Germainom, prije nego što se u novembru vrati u Katar da na Svjetskom prvenstvu zaigra sa reprezentacijom svoje zemlje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...