Breza – Rudari već u jami, dvojica povrijeđenih napuštaju zeničku bolnicu

- Advertisement -

Dvojica rudara koji su povrijeđeni prilikom jučerašnjeg obrušavanja materijala u jami “Kamenica” Rudnika mrkog uglja Breza danas bi trebali napustiti Kantonalnu bolnicu Zenica – istaknuo je u izjavi za Fenu direktor tog rudnika Muamer Omerhodžić.

U nesreći, koja se jučer dogodila nešto prije 14 sati, smrtno je stradao palioc mina i nadzornik na pripremnom gradilištu 104, 47-godišnji Adis Zaimović.

– Kod jednog povrijeđenog rudara konstatiran je prijelom dva rebra, a kod drugog nije bilo prijeloma. Obojica su dobro i već bi danas, kako smo dobili obavijest iz KBZ-a, trebali biti upućeni na daljnje kućno liječenje – ističe Omerhodžić.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Uviđaj na tom pripremnom radilištu trajao je do kasno sinoć, a, kako najavljuje, vjerovatno će Kantonalno tužilaštvo Zenica danas naložiti i obdukciju poginulog Zaimovića, koji odmah nakon nesreće nije davao znakove života.

– Rudari su jutros sišli u jamu, u prvu smjenu, ali emotivno prazni i utučeni. Izgubili smo još jednog komorata pa znate kakav je osjećaj. Ovo je još jedan tužan dan za naš rudnik i Grad – kaže Omerhodžić, koji napominje da rudari danas neće raditi samo na pripremnom gradilištu 104, na kojem se jučer i dogodila nesreća.

PROČITAJTE JOŠ:  Ogorčeni rudari stigli u Sarajevo: Ramazan je, naši ljudi nemaju šta jesti

Brezanski rudari danas očekuju i ishod sastanka u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kojem će prisustvovati i predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, a na kojem će se tražiti način za deblokadu računa rudnika Breza i Zenica. Zbog neuplaćenih doprinosa Porezna uprava Federacije BiH u ponedjeljak je blokirala račune rudnika Breza na 4,5, a rudnika Zenica na 4,9 miliona KM. Brezanski su rudari plaću trebali dobiti 10., a zenički danas, ali zbog spomenute blokade plaće im još nisu isplaćene.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...