Brzoklizač Kjeld Nuis probio magičnu granicu od 100 km/h

- Advertisement -

Trostruki olimpijski prvak Kjeld Nuis nakon zlatne medalje u Pekingu nastavlja s nevjerovatnim podvizima. Nizozemski brzoklizač u četvrtak je u Tynsetu (Norveška) probio magičnu granicu od 100 km/h, popravivši za čitavih 10 km/h vlastiti svjetski brzinski rekord, koji sada iznosi 103 km/h.

 

Klizač iz Leidena iza sebe ima bogatu karijeru u jednom od najpopularnijih sportova u Nizozemskoj. Ovaj 32-godišnjak višestruki je osvajač zlatnih medalja na svjetskim i evropskim prvenstvima u brzom klizanju, kao i zlata na Olimpijskim igrama 2018 u Pyeongchangu na 1000 i 1500 metara. U februaru je na OI u Pekingu odbranio zlato na 1500 metara, a vlasnik je i svjetskog rekorda u toj disciplini.

Nuis je svjetski rekord od 93 km/h postavio prije četiri godine u Švedskoj. Za ovu priliku je u aerodinamičkom tunelu razvijen novi štit iza kojeg je klizao kako bi povećao šanse. Nizozemska brzoklizačka legenda Erben Wennemars obavio je niz testiranja sa štitom na napuštenom aerodromu.

Ovog puta, lokacija za pokušaj obaranja rekorda bila je tri kilometra duga staza na prirodnom ledu, na jezeru Savalen u Norveškoj. Korišteno je i vozilo sa relija Dakar koje je za sobom vuklo „štit od vjetra“, kako bi ga čuvalo van domašaja vjetra.

PROČITAJTE JOŠ:  Broj poginulih u napadu u Moskvi porastao na 115

„Ta granica od 100 km/h stalno me je mučila. U odličnoj sam formi i morao sam klizati tih 100 KM/h. Doslovno sam letio po ledu. Svaka mala neravnina bila je kao prag. Ponekad sam se čak zaista odvajao od leda. Klizati ovako brzo je tehnički izazovno i zahtijeva preciznost. Štaviše, u svakom pokušaju sam klizao više od dva kilometra, što nikada ne činim na takmičenju. Današnja taktika bila je klizati što bliže štitu od vjetra, kako bih sačuvao dovoljno energije da ubrzam sa 92 km/h na više od 100 km/h. Bilo je jako teško za moje tijelo. Ovo je zaista maksimum mogućeg na klizaljkama“, rekao je Nuis.

„Prije četiri godine smo imali san koliko brzo možemo ići. Možda 100 km/h, ali to nije imalo osnova. Kroz poboljšanja u smislu leda, pripreme i komunikacije, uspjeli smo. Ali ići 100 km/h je tako teško! Kada vidite koliko brzo idete po ledu, zaista je bizarno. Bilo je uzbudljivo. Išli smo najbrže što smo mogli“, objasnio je trener Wennemars, koji je u svojoj dugoj karijeri osvojio nekoliko svjetskih zlata.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Za volanom vozila sa Dakar relija bio je Amerikanac Seth Quintero koji je 2021. – u dobi od svega 18 godina – postao najmlađi vozač koji je osvojio etapu relija, da bi ove godine osvojio nevjerovatnih 12 etapa.

„Najveći izazov za mene bio je da ubrzam na pravi način. Takođe, nikada nisam osjetio toliku napetost pri tako maloj brzini. S druge strane, dok sam vozio po ledu, nisam mogao ni zamisliti da bi neko mogao postići takvu brzinu svojim sopstvenim nogama“, otkrio je 19-godišnjak iz Kalifornije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...