Čelnici EU saglasni da zabrane uvoz 90 posto ruske nafte do kraja godine

- Advertisement -

Čelnici Evropske unije složili su se da uvedu embargo na većinu uvoza ruske nafte do kraja godine u okviru novih sankcija Moskvi o kojima se raspravljalo na summitu usmjerenom na pomoć Ukrajini.

Embargo se odnosi na rusku naftu dovezenu morem, dopuštajući privremeno izuzeće za uvoz koji se isporučuje naftovodom, potez koji je bio ključan da Mađarska, koja nema izlaz na more, prihvati odluka za koju je bio potreban konsenzus.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel rekao je da sporazum pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, dok je predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen rekla je da će se ovim potezom “učinkovito smanjiti oko 90 posto uvoza nafte iz Rusije u EU do kraja godine”.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: U požaru kod Zenice poginule dvije starije žene

Michel je rekao da su se čelnici također složili pružiti Ukrajini tranšu pomoći od devet milijardi eura za podršku ekonomiji ratom razorene zemlje, ali nije pojašnjeno da li će novac biti u donacijama ili zajmovima.

Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, odgovorio je na odluku EU na Twitteru, kazavši: “Kao što je rekla jučer, Rusija će pronaći druge uvoznike”.

Novi paket sankcija također će uključivati zamrzavanje imovine i zabranu putovanja pojedincima, dok će najveća ruska banka, Sberbank, biti isključena iz SWIFT-a, glavnog globalnog sistema za finansijske transfere iz kojeg je EU ranije zabranila nekoliko manjih ruskih banaka. Tri velika ruska državna emitera bit će spriječena u distribuciji svog sadržaja u EU.

– Želimo zaustaviti rusku ratnu mašinu – rekao je Michel, pohvalivši ono što je nazvao “izvanrednim postignućem”.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u Splitu: Dvije tinejdžerice na ulici brutalno maltretirale treću

– Više nego ikad važno je pokazati da smo u stanju biti jaki, da smo u stanju biti čvrsti, da smo sposobni biti čvrsti – dodao je.

Michel je rekao da će nove sankcije, za koje je potrebna podrška svih 27 zemalja članica, biti pravno odobrene do srijede.

EU je već uvela pet prethodnih rundi sankcija Rusiji zbog rata koji je započela u Ukrajini. Njima je ciljano više od 1.000 ljudi pojedinačno, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i najviše vladine dužnosnike, kao i ruske oligarhe, banke i još mnogo toga.
No, šesti paket mjera najavljen 4. maja bio je zaustavljen zbog zabrinutosti oko opskrbe naftom, piše AP.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...