Chelsea i Manchester City spremaju povlačenje iz Super lige

- Advertisement -

Ugledni britanski mediji u utorak uvečer javljaju da se Chelsea i Manchester City pripremaju za povlačenje iz Super lige, prenosi Anadolu Agency (AA).

“BBC“ izvještava da su dva engleska kluba, koja su među 12 osnivača evropske Super lige, samo dva dana nakon što je zvanično objavljeno formiranje zatvorenog fudbalskog takmičenja odlučila da se povuku.

Od nedjelje, kada je objavljeno osnivanje Super lige ta ideja je pretrpjela ogromne kritike u svijetu fudbala. Protiv Super lige udružili su se rukovodioci UEFA-e i FIFA-e, bivši fudbalski asovi, navijači i mnogi evropski klubovi.

Ogromno nezadovoljstvo odlukom klupskog rukovodstva da se priključi novom takmičenju zatvorenog tipa iskazali su navijači Chelsea, koji su se okupili ispred Stamford Bridgea uoči večerašnjeg duela Premier lige protiv Brightona. Više od 1.000 bijesnih navijača “plavaca“ došlo je pred stadion kako bi iskazalo nezadovoljstvo i dalo ultimatum rukovodstvu kluba da se odmah povuče iz Super lige.

PROČITAJTE JOŠ:  Katastrofa u Njemačkoj: Prevrnuo se autobus Flixbusa, najmanje petero poginulih

Josep Pep Guardiola, menadžer Manchester Cityja danas je također kritikovao osnivanje Super lige te zatražio od predsjednika klubova osnivača da javnosti obrazlože svoju odluku. Za takmičenje zatvorenog tipa Guardiola je, između ostalog, rekao da to nije sport ako ne postoji veza između truda i uspjeha.

Kako britanski mediji javljaju veoma blizu odluci da se povuče iz Super lige je i Manchester United, dok španski navode da je takvu odluku donio Atletico Madrid.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici: I danas vrištim u snu

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Super lige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju objavljenom u nedjelju navedeno je da će Super ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

UEFA je najavila sankcije za klubove Super lige, ali i igrače klubova koji nastupe o tom takmičenju, kojima će biti zabranjen nastup za nacionalne timove svojih zemalja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...