Life news

Crna Gora danas slavi Dan državnosti

0
Crna Gora danas slavi Dan državnosti, Life.ba

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Dana državnosti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u ponedjeljak priredio prijem, sa kojeg je poručio da je Crna Gora izabrala evropski put sa kojeg nema skretanja.

Podsjetio je da je Crna Gora prvi put zvanično priznata i potvrđena kao nezavisna država na Berlinskom kongresu, 13. jula, prije 143 godine.

„Time smo i formalno postali dio civilizacijskog kruga evropskih naroda i država, u kojem svoje mjesto želimo da zauzmemo i u ovom vremenu“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, tada, krajem 19. vijeka, Crna Gora je stekla ugled države u kojoj se poštuju prava i slobode svih njenih državljana, posebno pripadnika manjinskih naroda.

„Iz tog vremena baštinimo međunacionalni sklad na koji je tako ponosna današnja, građanska Crna Gora“, dodao je Đukanović.

Kazao je da je Crna Gora danas pouzdan susjed, uvažena članica NATO i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, odnedavno u novoj fazi demokratskog razvoja, poslije prve promjene vlasti nakon uvođenja višestranačja. Prema riječima Đukanovića, ovo je vrijeme novih iskušenja za Crnu Goru, koja se našla u sred veoma složenih unutrašnjih, regionalnih i globalnih procesa.

LIFE:  Crna Gora: Blokirani putevi ka Cetinju, građani se protive ustoličenju mitropolita Joanikija

Rekao je i da je, uprkos svim izazovima, siguran da nema bojazni za njenu evropsku budućnost.

„Naša zemlja je davno prošla raskrsnicu na kojoj je izabrala svoj evropski put, s kojeg nema skretanja ni povratka. Bez obzira što postoje i u Crnoj Gori i izvan Crne Gore, oni koji bi to željeli“, istakao je Đukanović.

Svim građanima Crne Gore čestitao je Dan državnosti.

„Uz želje da istorijske podjele ostavimo iza nas, da se okrenemo sebi i posvetimo našoj evropskoj budućnosti“, dodao je Đukanović.

Prijemu u Plavom dvoru na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri. Tu su bili i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Povodom državnog praznika Dana državnosti Crne Gore, neradni dani su 13. i 14. jul.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like