Life news

Danas u drugom krugu predsjedničkih izbora 49 miliona Francuza bira Macrona ili Le Pen

0
Danas u drugom krugu predsjedničkih izbora 49 miliona Francuza bira Macrona ili Le Pen, Life.ba

Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj održava se danas, a nadmeću se aktuelni lider zemlje i Republike u pokretu Emmanuel Macron i kandidatkinja desnice Marine Le Pen, koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova od 12 kandidata. Biračka mjesta otvorena su u osam sati ujutro, a o novom predsjedniku odlučuje 49 miliona birača.
Ankete daju prednost Macronu.

Ako pobijedi, Marine Le Pen ući će u historiju kao prva žena na čelu Francuske. U prvom krugu glasanja, Macron je osvojio 27,8, a Le Pen 23,2 posto glasova.

U osam ujutro, u Francuskoj su otvorena birališta, koja će u većini mjesta biti otvorena do 20 sati.

U francuskim prekomorskim teritorijama glasanje je počelo u subotu, kako bi glasovi mogli biti prebrojni na vrijeme, dok će Francuzi koji žive u inostranstvu moći glasati na određenim biračkim mjestima širom svijeta.

Na osnovu uzoraka posebno odabranih biračkih mjesta, već oko 20 sati bit će poznat preliminarni rezultat. U slučaju da rezultat bude tijesan, postoji opcija da se ne objavljuju rani rezultati, već da se sačekaju potpuni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje konačne rezultate u ponedjeljak ujutro, koji se obično razlikuju samo jedan do dva odsto od preliminarnih rezultata.

Ankete pokazuju da je Macron odnio pobjedu nad svojom protivnicom Le Pen borbenim nastupom u debati. Po anketama, većina gledatelja smatra da je Macron bio pobjednik debate, iako ga se još uvijek smatra arogantnim.

Iako je Le Pen djelovala uglađenije i staloženije nego u TV dvoboju na prethodnim predsjedničkim izborima 2017., Macron je krenuo u ofanzivu zbog njenih veza s ruskim vodstvom, politika prema Evropskoj uniji i ekonomskoj politici.

Otprilike 59 posto gledatelja smatra da je Macron bio uvjerljiviji u debati održanoj četiri dana prije nedjeljnih izbora, prema anketi izrađenoj za BFM TV, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

LIFE:  Nicolae: Vijesti su svugdje iste, ali su opasnosti s kojima se suočavamo različite

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se Macronova prednost povećala od prvog kruga izbora 10. aprila, te da sada iznosi izneđu deset i 14-postotnih bodova.

Po anketi agencije Ipsos-Sopra Steria Poll za France Info i Le Parisien, provedenoj na uzorku od 1.600 birača, Macron bi trebao pobijediti Le Pen sa 57 posto glasova, a očekuje se da će na birališta u drugom krugu izbora izaći oko 73,5 posto birača.

Macron je uoči izbora poručio glasačima da su ovonedjeljni izbori plebiscit o budućnosti zemlje.

“Dana 24. aprila imat ćemo referendum za ili protiv Evrope. Mi želimo Evropu”, rekao je Macron, dodavši da se tada održava i referendum “za ili protiv sekularne, ujedinjene i nedjeljive Francuske”.

Macron je uporedio izbore sa situacijom uoči američkih izbora na kojima je pobijedio Donald Trump, upozorivši da vodstvo u anketama nije jamstvo pobjede.

“Idući dan su se probudili s mamurlukom”, kazao je Macron.

Kazao je i da je činjenica da će Marine Le Pen dobiti više glasova, nego na prethodnim predsjedničkim izborima, njegov neuspjeh.

Na prethodnim izborima Macron je dobio 66,10 posto glasova, a Le Pen tek 33,90 posto.

Ako Macron pobijedi, on će biti prvi francuski predsjednik koji je osvojio drugi mandat zarednom na izborima u posljednjih 20 godina, otkako je Jacques Chirac pobijedio oca Marine Le Pen, Jean-Marija, i osvojio drugi predsjednički mandat 2002. godine.

Ukoliko bi pobjedila Le Pen, ušla bi u historiju kao prva žena koja je izabrana za šefa države, prenosi Al Jazera.

Fena


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like