Danas u drugom krugu predsjedničkih izbora 49 miliona Francuza bira Macrona ili Le Pen

- Advertisement -

Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj održava se danas, a nadmeću se aktuelni lider zemlje i Republike u pokretu Emmanuel Macron i kandidatkinja desnice Marine Le Pen, koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova od 12 kandidata. Biračka mjesta otvorena su u osam sati ujutro, a o novom predsjedniku odlučuje 49 miliona birača.
Ankete daju prednost Macronu.

Ako pobijedi, Marine Le Pen ući će u historiju kao prva žena na čelu Francuske. U prvom krugu glasanja, Macron je osvojio 27,8, a Le Pen 23,2 posto glasova.

U osam ujutro, u Francuskoj su otvorena birališta, koja će u većini mjesta biti otvorena do 20 sati.

U francuskim prekomorskim teritorijama glasanje je počelo u subotu, kako bi glasovi mogli biti prebrojni na vrijeme, dok će Francuzi koji žive u inostranstvu moći glasati na određenim biračkim mjestima širom svijeta.

Na osnovu uzoraka posebno odabranih biračkih mjesta, već oko 20 sati bit će poznat preliminarni rezultat. U slučaju da rezultat bude tijesan, postoji opcija da se ne objavljuju rani rezultati, već da se sačekaju potpuni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje konačne rezultate u ponedjeljak ujutro, koji se obično razlikuju samo jedan do dva odsto od preliminarnih rezultata.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Beogradu: Pronađeno tijelo muškarca u blizini trafostanice

Ankete pokazuju da je Macron odnio pobjedu nad svojom protivnicom Le Pen borbenim nastupom u debati. Po anketama, većina gledatelja smatra da je Macron bio pobjednik debate, iako ga se još uvijek smatra arogantnim.

Iako je Le Pen djelovala uglađenije i staloženije nego u TV dvoboju na prethodnim predsjedničkim izborima 2017., Macron je krenuo u ofanzivu zbog njenih veza s ruskim vodstvom, politika prema Evropskoj uniji i ekonomskoj politici.

Otprilike 59 posto gledatelja smatra da je Macron bio uvjerljiviji u debati održanoj četiri dana prije nedjeljnih izbora, prema anketi izrađenoj za BFM TV, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se Macronova prednost povećala od prvog kruga izbora 10. aprila, te da sada iznosi izneđu deset i 14-postotnih bodova.

Po anketi agencije Ipsos-Sopra Steria Poll za France Info i Le Parisien, provedenoj na uzorku od 1.600 birača, Macron bi trebao pobijediti Le Pen sa 57 posto glasova, a očekuje se da će na birališta u drugom krugu izbora izaći oko 73,5 posto birača.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: Trogodišnje dijete se utopilo u bazenu

Macron je uoči izbora poručio glasačima da su ovonedjeljni izbori plebiscit o budućnosti zemlje.

“Dana 24. aprila imat ćemo referendum za ili protiv Evrope. Mi želimo Evropu”, rekao je Macron, dodavši da se tada održava i referendum “za ili protiv sekularne, ujedinjene i nedjeljive Francuske”.

Macron je uporedio izbore sa situacijom uoči američkih izbora na kojima je pobijedio Donald Trump, upozorivši da vodstvo u anketama nije jamstvo pobjede.

“Idući dan su se probudili s mamurlukom”, kazao je Macron.

Kazao je i da je činjenica da će Marine Le Pen dobiti više glasova, nego na prethodnim predsjedničkim izborima, njegov neuspjeh.

Na prethodnim izborima Macron je dobio 66,10 posto glasova, a Le Pen tek 33,90 posto.

Ako Macron pobijedi, on će biti prvi francuski predsjednik koji je osvojio drugi mandat zarednom na izborima u posljednjih 20 godina, otkako je Jacques Chirac pobijedio oca Marine Le Pen, Jean-Marija, i osvojio drugi predsjednički mandat 2002. godine.

Ukoliko bi pobjedila Le Pen, ušla bi u historiju kao prva žena koja je izabrana za šefa države, prenosi Al Jazera.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...