Life news

Demonstranti ‘Konvoja slobode’ stigli do Brisela

0
Demonstranti ‘Konvoja slobode’ stigli do Brisela, Life.ba

Grupa demonstranata iz ‘Konvoja slobode’ stigla je u ponedjeljak u Brisel, a policija u glavnom gradu Belgije djelimično je blokirala glavne pristupne puteve gradu i preusmjerila vozila na parkiralište na periferiji.

Gradonačelnik Brisela Philippe Close rekao je za lokalni radio RTBF da je na putu za Brisel primijećeno ukupno 400-500 automobila i kombija. Većina vozila došla je iz Francuske gdje je sličan protest održan tokom vikenda.

– Radi se o tome da ne dozvolimo da oni glavni grad Belgije drže kao taoca – rekao je Close.

On je rekao da bi demonstrantima moglo biti dozvoljeno da uđu u Brisel pješice, iako su vlasti zabranile ulazak u grad vozilima u protestnom konvoju kako se to odvijalo u Kanadi.

Novinska agencija Reuters javila je da je u centru grada vidjela oko 150 do 200 demonstranata.

Demonstrant iz Francuske, Philippe, koji je doputovao sa protesta koji je održan za vikend u Parizu, rekao je predstavnicima medija da protestuje radi svoje djece.

LIFE:  GRAĐANI IMAJU JASNU PORUKU: 'Ovo je crvena linija, branit ćemo BiH po svaku cijenu'

– Došao sam posebno zbog budućnosti naše djece. Ne vidim kako moja djeca mogu živjeti u ovakvom svijetu kakav je danas. Sloboda je stavljena na marginu i sve je više siromaštva. Čak i kada radiš, kada dođe 15. u mjesecu, nemaš dovoljno za život – rekao je Philippe.

Zabrana nije spriječila demonstrante da se tokom vikenda okupe u Parizu u susjednoj Francuskoj.

Blokirali su puteve i izazvali saobraćajne gužve oko Trijumfalne kapije u centru grada.

Protesti “Konvoja slobode” počeli su u Kanadi kada su kanadski vozači kamiona iskazali svoje protivljenje obaveznoj vakcinaciji kao uslov prekograničnog transporta. Taj pokret je već izazvao slične proteste u Evropi.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like