Dezinformacijska mreža povezana s Kinom: Kako je “švicarski biolog” na Facebooku širio laži

- Advertisement -

Američka društvena mreža Facebook tvrdi da su ljudi i institucije povezane s Kinom stvorile mrežu dezinformacija s lažnim profilima na ovoj platformi, koji se koriste u svrhu dezinformisanja na temu epidemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju krovne Facebookove kompanije Meta navedeno je kako su putem lažnih profila, uključujući profil izmišljenog “švicarskog naučnika”, ovom društvenom mrežom širila tvrdnja da “Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na naučnike da pokrenu novu istragu o porijeklu novog tipa koronavirusa (COVID-19)”.

Iako se kompanija suzdržala od navoda da je mreža povezana sa kineskom vladom, navedeno je da neki zaposleni u kineskim državnim kompanijama i državnim medijima rade na širenju neosnovanih optužbi.

Istraživanjem je uočeno da su otkrivene veze između lažnih profila i zaposlenih u tehnološkoj kompaniji u kineskom gradu Qingdu i nekih kineskih infrastrukturnih kompanija koje posluju u inostranstvu.

U saopćenju se navodi kako je rad mreže počeo u julu kreiranjem lažnog profila na ime “Wilson Edwards”, koji je predstavljen kao “švicarski biolog”. S pomenutog profila širene su tvrdnje da “američki zvaničnici vrše veliki pritisak na naučnike, pa čak i prijete, da podrže novo istraživanje porijekla virusa”.

PROČITAJTE JOŠ:  U 115. godini umro najstariji čovjek na svijetu

– Citirali državni mediji –

Nekoliko sati nakon što je podijeljena, poruka je počela da dobija lajkove, citate i komentare sa stotina drugih lažnih profila. Iste sedmice, kineski državni mediji citirali su poruku u svojim vijestima kao da ju je podijelio pravi naučnik.

U članku u državnim novinama “China Daily” podijeljene su izjave “švicarskog biologa”, koji na Facebook profilu poručuje: “Kao biolog šokiran sam koliko je ispolitizovano istraživanje porijekla COVID-19.”

Za Wilsona Edwardsa, koji je predstavljen kao “evropski biolog” na “Shine”, portalu novina “Shanghai Daily” pod kontrolom Komunističke partije, također je iznesena tvrdnja da je kazao:

“Zabrinut sam da će se savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za istraživanje porijekla patogena koristiti kao ‘političko oruđe’. SAD je toliko opsjednut napadom na Kinu zbog istraživanja porijekla da nisu voljni otvoriti oči za stvarne podatke i nalaze.”

PROČITAJTE JOŠ:  Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad

Ben Nimmo, koji je vodio istragu u ime kompanije Meta, rekao je kako se na ovaj način vršilo dezinformisanje protiv SAD-a i sistemom virtuelne dvorane ogledala beskonačno se reproducirale lažne informacije.

Mreža dezinformacija je prvi put razotkrivena 11. augusta, kada su švicarske vlasti objavile da naučnik po imenu “Wilson Edwards” ne živi u zemlji.

“Proteklih nekoliko dana tražili smo Wilsona Edvardsa, navodnog biologa koji se citira u kineskoj štampi i društvenim mrežama. Ako si živ, želimo da te upoznamo. Čini se vjerovatnijim da se radi o lažnim vijestima. Pozivamo kinesku štampu i korisnike interneta da uklone vijesti i postove koji se odnose na ovu osobu”, poruka je koju su objavili iz Ambasade Švicarske u Pekingu.

Naveli su kako ne postoji evidencija o državljanstvu Wilsona Edvardsa u Švicarskoj, kao i da ne postoji akademska studija objavljena pod ovim imenom. Nakon upozorenja ambasade, pomenute reference u vijestima medijskih organa su uklonjene.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....