Djeca roditelja pušača imaju četiri puta veću vjerovatnoću da će preuzeti naviku

- Advertisement -

Prema podacima najnovije kampanje vlade Velike Britanije, tinejdžeri čiji roditelji puše imaju četiri puta veću vjerovatnoću da će i oni preuzeti tu naviku i biti pušači tokom svog života.

Ljekari su pozvali roditelje i staratelje djece da ostave pušenje kako bi dali veću šansu svojim potomcima da izbjegnu nikotinsku ovisnost, prenosi BBC.

Kampanja protiv pušenja pod sloganom ‘Za bolje zdravlje’, navodi da su 4,9% tinejdžera čiji roditelji i sami počeli pušiti, dok se samo 1,2% tinejdžera odlučilo konzumirati cigarete čiji roditelji ne puše.

U novom filmu koji je objavila britanska Državna služba za zdravstvo (NHS), zdravstveni stručnjaci raspravljaju o korelaciji između pušenja odraslih i djece koja se odluče da počnu pušiti.

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Gračanice

Kampanja ‘Za bolje zdravlje’ protiv pušenja naglašava istraživanje koje pokazuje uticaj koji odrasli pušači imaju na mlade ljude u njihovim životima.

U filmu, ljekar opšte prakse, dr. Nighat Arif i dječji psiholog dr. Bettina Hohnen, pozivaju roditelje da donesu novogodišnju odluku da zauvijek prestanu pušiti, i time donesu dugotrajnu korist svojoj djeci.

U tom pozivu im se pridružuju i dva stručnjaka iz oblasti odvikavanja od pušenja – prof. Nick Hopkinson i dr. Anthony Laverty, obojica sa univerziteta Imperial College London.

Ministrica zdravlja Maggie Throup rekla je da se nada da će ovo istraživanje roditeljima dati dodatnu motivaciju da prestanu pušiti.

PROČITAJTE JOŠ:  Dan šehida: Sjećanje na one koji su živote dali za državu BiH

Dodala je da nova kampanja naglašava ,,međugeneracijsku sponu između roditelja koji su pušači i njihove djece koja imaju veliku šansu da i oni to budu”  i da bi to mogla biti ,,dodatna motivacija koja je mnogima potrebna da ove godine zauvijek ostave cigarete”.

Ministrica zdravlja je navela da postoji pomoć i podrška za roditelje, staratelje i sve koji žele da prestanu pušiti, ,,uključujući aplikaciju NHS-a za pomoć u odvikavanju od pušenja, podršku na Facebooku, svakodnevne e-poruke i tekstove, i online lični plan za odvikavanje”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....