Donacija SAD od 96.000 doza Moderna COVID-19

- Advertisement -

Ambasada Sjedinjenih Američkih država, u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova BiH pozdravlja današnju isporuku 96.000 doza Moderna cjepiva protiv COVID-19 koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala u okviru naših aktivnosti u borbi protiv COVID-19 pandemije na globalnom nivou – saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je tu količinu u skladu sa trenutnom potražnjom za cjepivima u BiH i jutros su primili donirane doze cjepiva, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ta cjepiva osigurat će imunitet za 48.000 građana BiH i bit će distribuirana širom BiH.

Po isporuci cjepiva, zamjenica šefa misije Deborah Mennuti izrazila je ponos što mogu podijeliti te doze cjepiva sa građanima Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE JOŠ:  Dan grada Sarajeva: Slavimo ljepotu, našu raznolikost i mir

– BiH može računati na Sjedinjene Države, kao prijatelja i partnera da ćemo uraditi svoj dio posla da podržimo vaše napore u borbi protiv pandemije i oporavku ekonomije – kazala je.

Od samog početka globalne pandemije, kad je američka vojska zračnim putem dopremila medicinske potrepštine u BiH, SAD su demonstrirale jasnu privrženost građanima BiH.

USAID je donirao 11,2 miliona dolara izravne i neizravne pomoći BiH za pomoć laboratorijskim sistemima, unaprijeđenju procesa testiranja, podršku stručnjacima, jačanje prevencije, podizanje javne svijesti, podršku najranjivijim grupama populacije, te angažmanu u zajednici.

Donacija USAID-a također pomaže zajednicama u pružanju hitno potrebne pomoći mnogima koji osjećaju posljedice trenutnih teških ekonomskih uvjeta. Američka vojska je, u suradnji sa NATO štabom u Sarajevu, isporučila neophodne medicinske i dezinfekcijske potrepštine Ministarstvu sigurnosti BiH, Oružanim snagama BiH, ministarstvima unutarnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, lokalnim agencijama civilne zaštite u Bijeljini, Tuzli i Brčkom te nekoliko lokalnih domova zdravlja i bolnica.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

– Sjedinjene Države su također ponosne na svoj doprinos od dvije milijarde dolara za potporu Gavi COVAX Advance Market Commitment programu da bi se osigurala cjepiva protiv COVID-19 za 92 države s niskim i nižim srednjim prihodima. Tokom 2022. osigurat ćemo i dodatne dvije milijarde dolara – saopoćeno je

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...