Donešen zakon koji štiti gej parove, čeka se odluka Senata

- Advertisement -

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon koji štiti prava gej brakova, nakon što je odluka Vrhovnog suda da poništi presudu Roe vs Wade ugrozila slične presedane koji štite prava na istospolne odnose i kontracepciju.

Prijedlog zakona, usvojen s 267-157 glasova u Predstavničkom domu koji kontroliraju demokrati, uspostavlja federalnu zaštitu za gej brakove i zabranjuje bilo kome da poriče valjanost braka na temelju rase ili spola para. Zakon je usvojen uz potporu 47 republikanaca.

Slijedi glasanje Senata, gdje se suočava s nejasnim izgledima u ravnomjerno podijeljenom domu. Republikance u Zastupničkom domu stranačko je vodstvo uputilo da glasuju prema savjesti.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jerrold Nadler podržao je prijedlog zakona nakon što je savezno pravo na pobačaj ukinuto kada je Vrhovni sud poništio svoju ključnu presudu iz 1973. u slučaju Roe vs Wade.

PROČITAJTE JOŠ:  Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

U suglasnom mišljenju, sudija Clarence Thomas rekao je da bi sud također trebao preispitati svoje prethodne presude koje su jamčile pristup kontracepciji i pravo na gej brak iz 2015., jer su se oslanjale na iste pravne argumente kao Roe vs Wade.

VISOKI SUD “POGRIJEŠIO” KADA JE USPOSTAVIO PRAVO NA HOMOSEKSUALNE BRAKOVE

Neki republikanci u Kongresu slažu se s Thomasovim argumentima. Republikanski senator Ted Cruz u subotu je izjavio kako je Visoki sud “očito pogriješio” kada je uspostavio federalno pravo na homoseksualne brakove.

PROČITAJTE JOŠ:  Vučić naredio: Vojska Srbije digla migove zbog nepoznate letjelice iznad Valjeva

Demokrati tvrde da Kongres mora pravo na gej brak unijeti u savezni zakon, za slučaj da sud krene u preispitivanje svojih ranijih presuda.

“Dragocjena prava i slobode nestat će u oblaku radikalne ideologije i sumnjivog pravnog razmišljanja”, ustvrdio je Nadler u saopćenju u ponedjeljak.

Prema zakonu usvojenom u Predstavničkom domu, savezne bi države i dalje mogle ograničiti homoseksualne brakove ukoliko Vrhovni sud poništi svoju prethodnu odluku, ali bi svejedno morale priznati takve brakove sklopljene u državama u kojima su oni i dalje legalni.

Zastupnički dom glasat će u četvrtak o prijedlogu zakona kojim se jamči pristup kontracepciji diljem zemlje, što je još jedno pravo za koje je Thomas predložio preispitivanje, prenosi Radiosarajevo.ba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...