Sarajevo: “Dragi Jovo, hvala ti za sve!”

- Advertisement -

Povodom smrti Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, direktora Udruženja Obrazovanje gradi BiH, večeras je upriličena projekcija na sarajevskoj Vijećnici.

“Dragi Jovo, hvala ti za sve!” pisalo je večeras uz fotografiju Jovana Divjaka na projekciji održanoj na inicijativu novoizabrane gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Projekcija na sarajevskoj Vijećnici
Projekcija na sarajevskoj Vijećnici

Na ovaj način glavni grad Bosne i Hercegovine želio je simbolično odati počast Divjaku na svemu što je uradio tokom života za grad i državu.

Gradonačelnica Karić je na društvenim mrežama napisala da je general Divjak simbol herojske odbrane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekcija na sarajevskoj Vijećnici
Projekcija na sarajevskoj Vijećnici

“U godinama koje su uslijedile nakon agresije na BiH, kroz Udruženje Obrazovanje gradi BiH pomogao je mnogima, prije svega djeci poginulih boraca i ostalim ugroženim kategorijama. Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti, iz Bosne i Hercegovine. U ime Grada Sarajeva i svoje lično ime, upućujem iskreno saučešće porodici i prijateljima”, navela je Benjamina Karić.

PROČITAJTE JOŠ:  Autobusi Centrotransa na relaciji Aerodrom - Baščaršija saobraćaju prema novom redu vožnje

Iz Udruženja Obrazovanje gradi BiH objavili su da će se komemoracija Jovanu Divjaku održati u utorak u 11 časova u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će sahrana biti obavljena isti dan u 14 časova na gradskom groblju Bare.

Jovan Divjak, bivši general Armije RBiH, preminuo je u četvrtak u Sarajevu u 84. godini, nakon duge i teške bolesti.

Dan žalosti

Inače, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela odluku kojom se utorak, 13. april, proglašava Danom žalosti u Kantonu Sarajevo.

U saopštenju iz Vlade KS navode da će tog dana u 11 sati biti održana Komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će u 14 sati biti sahrana generala Divjaka na Gradskom groblju “Bare”.

“General Jovan Divjak umro je 8. aprila 2021. godine. Kako je riječ o izuzetnoj i znamenitoj osobi za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, kako tokom ratnog perioda, tako i kroz njegov angažman u Udruženju ‘Obrazovanje gradi BiH’, Vlada je prihvatila prijedlog premijera KS Edina Forte da se utorak, 13. april, proglasi Danom žalosti u Kantonu Sarajevo”, saopšteno je iz Vlade KS.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

U saopštenju se navodi se je u skladu sa Zakonom o proglašenju žalosti u KS, Forto je prethodno obavio konsultacije sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine KS.

“Istim zakonom je predviđeno i da se žalost izražava isticanjem zastave KS na pola koplja, u skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave KS, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom njenog izražavanja prikladnim za određeni događaj, povodom kojeg se proglašava žalost”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se za vrijeme trajanja žalosti odlažu i sve javne manifestacije zabavnog karaktera, kao i emisije na TVSA i lokalnom radiju i televiziji koje po svojoj prirodi nisu primjerene žalosti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...