Dragiša Binić, bivši as Crvene zvezde: Baraž je težak, Srbiju kraći put do Katara vodi preko Lisabona

- Advertisement -

Srbijanski fudbal je nedavno ostao bez još jednog asa. U Nišu je u ponedeljak sahranjen Dragan Pantelić čuveni golman Napretka, Radničkog iz Niša i reprezentacije SFR Jugoslavije, koji je preminuo u 69. godini. U izjavi za Anadolu Agency (AA) Dragiša Binić, nekadašnji sjajni fudbaler Crvene zvezde, kaže da ga mnogo lepih uspomena veže za legendarnog Pantu.

“Dragan Pantelić je legenda našeg fudbala, čovek od koga sam mnogo toga naučio na početku svoje karijere. Igrali smo zajedno u oba kluba u kojima je on ispisao istoriju, ne samo sjajnim odbranama, već i golovima koje je postizao iz svih mogućih pozicija. To je jedna od najpozitivnijih osoba koje sam imao prilike da sretnem u životu. Čast mi je i zadovoljstvo što smo bili saigrači na terenu, a kasnije prijatelji i saradnici. Panta je bio rođeni pobednik, uvek nasmejan i lepo raspoložen, majstor da podigne atmosferu u svlačionici, ali i borac koji se ne miri sa porazom dok sudija ne odsvira kraj utakmice“, rekao je Binić i dodao:

“Voleo je fudbal do poslednjeg daha, ostao je i posle igračke karijere u fudbalskim vodama sa ciljem da svoje bogato iskustvo i golmansko znanje prenosi na mlađe. Otišao je iz svog rodnog mesta Lešnice i ostao u Nišu do kraja života. Bio je jako vezan za sredinu u kojoj je stekao fudbalsku slavu i postao jedan od najboljih golmana u Evropi. Srbijanski fudbal je izgubio vedetu, ali i jednog izuzetnog sportskog radnika koji je zračio pozitivnom energijom, karakterom i pobedničkim mentalitetom.“

Osvrnuo se Binić i na utakmicu odluke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine koju će reprezentacija Srbije igrati 14. novembra u Lisabonu protiv Portugala.

PROČITAJTE JOŠ:  Tužna godišnjica: Prije 17 godina u požaru je izgorjelo šest beba u Dječijem domu Bjelave

“Očekuje nas jako težak meč, igramo protiv reprezentacije koja je, po mom mišljenju, druga fudbalska sila na kontinentu, odmah iza Francuske. Dobro je što nam bod ne znači ništa, očekujem ofanzivan pristup od prvog minuta i borbu prsa u prsa. Imamo kvalitet da se suprotstavimo favoritu grupe na njegovom terenu i treba ići na sve ili ništa. Kada pogledamo spisak potencijalnih rivala u baražu, jasno je da će put do Katara biti daleko lakši u tih 90 minuta. Bitno je da svi igrači pruže svoj maksimum i da već u Lisabonu reše dileme oko plasmana na Svetsko prvenstvo“, optimista je nekada sjajni napadač.

Poznavajući mentalitet i trenersku filozofiju selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija, ne treba uopšte sumnjati u to da li će Srbija igrati otvoreno protiv Portugala.

“Sa Piksijem se poznajem od detinjstva, znam kako razmišlja i šta mu je ideja. Takav je bio i kao igrač, uvek je išao na pobedu, bez obzira na ime i jačinu protivnika. Tražiće od igrača da napadnu Portugal i siguran sam da će naša reprezentacija odigrati najbolje kada je to najpotrebnije. Ponavljam, raduje me činjenica da Srbiji ne odgovara nerešen rezultat. Dakle, nema mesta ni za kakve kalkulacije. U fudbalu je sve moguće. Dešavalo se i nama u prošlosti da izgubimo od mnogo slabije reprezentacije jer je njima toga dana sve polazilo za nogom. Zašto sada ne bi bilo obrnuto. Ako nas krene i ako zaigramo kako smo to činili na većini utakmica u ovim kvalifikacijama, možemo da se nadamo pozitivnom rezultatu i velikom slavlju u Lisabonu“, ističe Binić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Istočnom Sarajevu uhapšen Đorđe Ždrale?

Kristijano Ronaldo je i dalje udarna igla portugalskog tima, iako je već uveliko zagazio u četvrtu deceniju života.

“Ronaldo je veliki igrač i siguran sam da ova kriza Mančester junajteda neće uticati na njegovo samopouzdanje. Uostalom, on i u klubu pruža fenomenalne partije i jedan je od najzaslužnijih što ta situacija nije još gora po tim trenera Olea Gunara Solskjera. Tačno je da su ga stigle godine i da to nije onaj stari Ronaldo iz Real Madrida, ali je i dalje opasan. Za mene je on primer pravog sportiste, atlete koji je maksimalno profesionalno fokusiran na svoj posao i zato toliko traje. Mislim da Srbija ima igrače koji mogu sa njim da izađu na kraj, a hvala Bogu imamo i igrače koji znaju da odigraju, da šutnu, da daju gol. Piksi je sastavio jednu vrlo interesantnu grupu momaka, sa više različitih profila i tipova fudbalera. Bitno je da u tih 90 minuta daju sve od sebe, da igraju svim srcem za svoju državu i da taj voljni momenat bude izražen na najvišem mogućem nivou. U tom slučaju, ne brinem za plasman na Svetsko prvenstvo“, zaključio je Binić.

Tokom igračke karijere Binić je nastupao za Napredak, Radnički iz Niša, Crvenu zvezdu, Brest, Levante, Slaviju Prag, APOEL, Nagoya Grampus Eight i Tosu Futures. Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je tri utakmice i postigao jedan gol. Najveći uspeh u karijeri ostvario je 1991. godine kada je sa Crvenom zvezdom osvojio naslov šampiona Evrope.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...