Dubrovački umjetnik u Mostaru od otpada izrađuje skulpturu parobroda (VIDEO)

- Advertisement -

Dubrovački umjetnik Igor Hajdarhodžić u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru izrađuje skulpturu parobroda koji će biti jedan od eksponata na izložbi pod nazivom ‘Mostar sanja more‘.

Umjetnik kaže kako je to zapravo priča o parobrodima s početka 20. stoljeća kada se dogodio taj ogroman napredak, kada se s jedara prešlo na parobrode te da ih on nekako vraća iz tog povijesnog konteksta u današnje vrijeme.

Ističe kako nikada ne zna koliko mu je vremena potrebno za jedan brod jer za nekoliko dana se sklopi ono što se danima i danima traži.

– Stalno radim na istom, a to je da pravim brodove od raznih materijala, od gline, drveta i metala. Oni su uvijek drugačiji, koliko je drugačiji otpad ili smeće koje naokolo nalazim, i pravim te skulpture godinama – kazao je Hajdarhodžić u razgovoru za Fenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Ratni kabinet Izraela odlučio: Hoće li doći do odmazde Iranu?

Napominje kako saradnjom s ljudima lakše dolazi do onoga što mu je potrebno za rad.

– Sarađujem s ljudima i direktno sam uvijek na otpadu i gledam svježe materijale koji mi mogu biti korisni. Godinama sarađujem i s romskom zajednicom koja ima dostupne mnoge materijale koji meni trebaju tako da sam s te strane zapravo pokriven i onda posao ide dosta brzo – kazao je dubrovački umjetnik.

Za parobrod na kojem trenutno radi prikupio je sve predmete koje je mogao naći u Mostaru. Težak je negdje oko 200 kilograma a njegova veličina će biti preko tri metra.

Hajdarhodžić kaže kako koristi razne predmete tako da i njegove skulpture počinju ličiti na to vrijeme iz kojeg je zapravo i materijal.

– Ima tu šivaćih mašina, peći i svih onih nekih memorabilija iz našeg vremena koje će ljudi vrlo lako prepoznati kao predmete iz svakodnevne upotrebe. Ja ih stavljam u neke druge kontekste, okrećem na neke druge načine. I na taj način, budući da vjerovatno imam višegodišnje iskustvo, ne želim da to bude neka umjetnost, neka to drugi nazivaju čime hoće, ja se zabavljam i radim svoje igračke za odrasle – naglasio je Hajdarhodžić.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

Imao je zanimljivu poruku i za građane, kazavši kako sve zapravo može biti brod.

– Poruku svim građanima, bilo Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili bilo koje od zemalja je da, zapravo, koncentracija na ono što je otpad od naše civilizacije može biti i u ovom smjeru. Znači, stvari se mogu okrenuti drugačije i sve može biti brod – naglasio je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...