LifeLife news

Dubrovački umjetnik u Mostaru od otpada izrađuje skulpturu parobroda (VIDEO)

0

Dubrovački umjetnik Igor Hajdarhodžić u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru izrađuje skulpturu parobroda koji će biti jedan od eksponata na izložbi pod nazivom ‘Mostar sanja more‘.

Umjetnik kaže kako je to zapravo priča o parobrodima s početka 20. stoljeća kada se dogodio taj ogroman napredak, kada se s jedara prešlo na parobrode te da ih on nekako vraća iz tog povijesnog konteksta u današnje vrijeme.

Ističe kako nikada ne zna koliko mu je vremena potrebno za jedan brod jer za nekoliko dana se sklopi ono što se danima i danima traži.

– Stalno radim na istom, a to je da pravim brodove od raznih materijala, od gline, drveta i metala. Oni su uvijek drugačiji, koliko je drugačiji otpad ili smeće koje naokolo nalazim, i pravim te skulpture godinama – kazao je Hajdarhodžić u razgovoru za Fenu.

Napominje kako saradnjom s ljudima lakše dolazi do onoga što mu je potrebno za rad.

– Sarađujem s ljudima i direktno sam uvijek na otpadu i gledam svježe materijale koji mi mogu biti korisni. Godinama sarađujem i s romskom zajednicom koja ima dostupne mnoge materijale koji meni trebaju tako da sam s te strane zapravo pokriven i onda posao ide dosta brzo – kazao je dubrovački umjetnik.

Za parobrod na kojem trenutno radi prikupio je sve predmete koje je mogao naći u Mostaru. Težak je negdje oko 200 kilograma a njegova veličina će biti preko tri metra.

LIFE:  Magija na peronu Željezničke stanice: Publika oduševljena setom Jennifer Cardini

Hajdarhodžić kaže kako koristi razne predmete tako da i njegove skulpture počinju ličiti na to vrijeme iz kojeg je zapravo i materijal.

– Ima tu šivaćih mašina, peći i svih onih nekih memorabilija iz našeg vremena koje će ljudi vrlo lako prepoznati kao predmete iz svakodnevne upotrebe. Ja ih stavljam u neke druge kontekste, okrećem na neke druge načine. I na taj način, budući da vjerovatno imam višegodišnje iskustvo, ne želim da to bude neka umjetnost, neka to drugi nazivaju čime hoće, ja se zabavljam i radim svoje igračke za odrasle – naglasio je Hajdarhodžić.

Imao je zanimljivu poruku i za građane, kazavši kako sve zapravo može biti brod.

– Poruku svim građanima, bilo Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili bilo koje od zemalja je da, zapravo, koncentracija na ono što je otpad od naše civilizacije može biti i u ovom smjeru. Znači, stvari se mogu okrenuti drugačije i sve može biti brod – naglasio je.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like