Dvije decenije od odlaska Mirze Delibašića: Kindže je bio najbolji košarkaš kojeg je naša zemlja imala

- Advertisement -

Prije 20 godina prestalo je kucati srce najboljeg bh. košarkaša svih vremena – Mirze Delibašića. Svoju sjajnu sportsku karijeru Kinđe ,kako su ga zvali, počeo je 1968. godine  kada je postao pionirski prvaka BiH u tenisu. Iste godine svoju uspješnu košarkašku karijeru počeo je graditi u Sloboda Dita iz Tuzle.

Zaljubljenici košarke već tada su mu predviđali spektakularnu karijeru. Odmah se isticao talentom i upornošću. Nakon četiri godine provedene u klubu iz grda soli preselio je u Sarajevo gdje je sa dosta upsjeha nosio dres Bosne.

PROČITAJTE JOŠ:  Tri osobe povrijeđene u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Travnika

Statistika pokazuje da je za Studente je odigrao oko 700 utakmica. Sa Bordo timom postao je prvak Starog kontinenta 1979. godine. Krasio je ga je vrlo dobar pregled igre, tačna proigravanja i precizan šut.  Osim toga, bio je prvak Jugoslavije, a osvajao je i nacionalni kup.

U Jugoslavije osvajao je medalje na evropskim, svjetskim i olimpijskim takmičenjima. Brojni evropski klubovi otimali su se za njegove usluge.

Potpisao je za Kraljevski klub – Real Madrid 1980. Igrama je obilježio svoju generaciju. Dokazao se u zahtijevnoj španskoj ligi, a mnoge je zadivila njegova lakoća postizanja koševa. Nesvakidašnjom igrom i strategijom lomio je suparnike.

PROČITAJTE JOŠ:  Prvi sat parkinga na aerodromu Sarajevo od 1. aprila će iznositi 4 KM

 Dvorana Skenderija nosi naziv „Mirza Delibašić“, a u muzeju Reala stoji njegova slika koja podsjeća na nezaboravne Mirzine partije. Kinđe je rođen u Tuzli 9. januara 1954.godine. Najveći košarkaš naše zemlje svih vremena umro je 8. decembra 2001. godine. Ukupan je na groblju Bare.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...