Life news

Dvojica zaraženih zastupnika dovedena u makedonski parlament da osiguraju kvorum

0
Dvojica zaraženih zastupnika dovedena u makedonski parlament da osiguraju kvorum, Life.ba
Ilustracija

Vladajuća partija u Sjevernoj Makedoniji, SDSM, u nedjelju je u parlament dovela dvojicu zastupnika pozitivna na covid-19 u skafanderima, kako bi usvojila više zakona za koje opozicija nije željela da osigura kvorum.

Zastupnici koalicije oko SDSM, pozitivni na koronavirus, su dovedeni nakon višednevnog natezanja s opozicionom VMRO DPMNE, koja je pristala da osigura kvorum samo za sjednicu na kojoj su usvojeni antikrizni zakoni za potporu gospodarstvu i građanima, ali ne zakone s prethodnih sjednica koji duže vrijeme čekaju da budu izglasani.

Dva zaražena zastupnika su dovedena u skafanderima i glasali su iz posebne prostorije u parlamentu, a predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi i šef zastupničke grupe SDSM Jovan Mitreski su rekli da je dovođenje dva zastupnika urađeno po svim anticovid protokolima.

LIFE:  Istraživanje: Jednokratne zaštitne maske mogu imati negativan uticaj na okoliš

Mitreski je istaknuo da su zastupnici dovedeni da bi bio osiguran kvorum i Sobranje bilo funkcionalno, jer parlamentarna većina neće više da dozvoli ucjene opozicije.

Opozicione VMRO DPMNE i partija „Ljevica“ ocijenile su da su dovođenjem dvojice zastupnika, koji su pozitivni na covid, prekršeni zakoni i optužile vlast da su tim potezom ugrozili zdravlje ostalih zastupnika, najavljujući kaznene prijave za sve odgovorne, prenosi Beta.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like