Ekonomska kriza izazvana COVID-19 mogla bi se pretvoriti u ‘socijalnu krizu’

- Advertisement -

Ekonomska kriza koju je izazvao COVID-19 mogla bi se pretvoriti u “socijalnu krizu”, upozorio je komesar EU za ekonomske poslove Paolo Gentiloni, pozivajući na veće učestvovanje sindikata u razradi nacionalnih planova oporavka.

Dolazak vakcina donio je nadu u borbu protiv pandemije, javio je Euractiv.

– Ali čak i ako vidimo svjetlost na kraju tunela, ne znamo koliko će dug taj tunel biti – rekao je Gentiloni na događaju koji je organizovala Uprava za ekonomske poslove Evropske komisije i Evropska konfederacija sindikata ( ETUC).

Treći talas virusa i nova ograničenja koje su usvojile nacionalne vlade teže evropskom oporavku, dok rizik od novog pada raste.

PROČITAJTE JOŠ:  Četiri škole na Ilidži dobile dojavu o postavljenim bombama

– Nalazimo se na raskrsnici, rizikujemo da se pandemija transformiše u socijalnu krizu – rekao je Gentiloni tokom videokonferencije.

– Ali takođe imamo priliku da ponovo pokrenemo našu Uniju s politikama rasta i zapošljavanja – dodao je.

EU fond za oporavak od 800 milijardi eura trebao bi pružiti priliku evropskoj ekonomiji. Države članice trenutno dovršavaju nacionalne planove oporavka, dok održavaju bliske kontakte s Evropskom komisijom kako bi osigurale brzu mobilizaciju svojih dijelova fonda.

Ali kako bi se osigurao “kvalitet” ovih investicijskih i reformskih planova, “uključivanje zainteresovanih strana, posebno sindikata, od presudne je važnosti”, naglasio je Gentiloni.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

Međutim, njihovo učešće “još nije zadovoljavajuće”, kazao je on.

Komesar je objasnio da bi, bez učešća sindikata, nacionalnim vladama bilo “mnogo teže” uvesti reforme tržišta rada i penzionog sistema koje su zatražene od nacionalnih vlada u zamjenu za EU gotovinu.

Socijalni dijalog će igrati važnu ulogu tokom ovog perioda, s tim da će Portugal dati prednost socijalnoj agendi tokom rotirajućeg predsjedavanja Vijećem ministara EU.

Komisija nije u potpunosti zadovoljna kontinuiranim radom na nacionalnim planovima oporavka. Prošle sedmice Komisija je poručila državama članicama da budu preciznije i ambicioznije u nacrtima ulaganja i reformi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....