Life news

Energoinvest – Uredno snabdijevanje gasom, nema najava o obustavi isporuke

0
Energoinvest – Uredno snabdijevanje gasom, nema najava o obustavi isporuke, Life.ba

Energoinvest kao uvoznik gasa za FBiH, potvrđuje da od Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za FBiH.

Prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9.00 sati jutros, gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od Gazprom Exporta, saopćeno je iz Energoinvesta.

Iz Energoinvesta naglašavaju da kada je u pitanju plaćanja gasa u rubljama, ova kompanija nije dobila nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. gas se plaća u eurima.

– Važno je napomenuti da se ruskim gasom Bugarska snabdijeva pravcem preko Rumunije, Moldavije i Ukrajine, dakle ne samo putem Turskog toka. Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se gas doprema Srbiji, Mađarskoj, BiH, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog gasa malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se gas doprema gore spomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport gasa prema Evropi kroz Ukrajinu funkcionišu i danas – navodi se u saoopćenju.

LIFE:  Stole iz Bora za Life.ba: Živ sam, čuo sam dezinformaciju za vlastitu smrt koja me zgrozila

U slučaju bilo kakvih eventualnih promjena Energoinvest će blagovremeno obavijestiti javnost, poručili su iz te kompanije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like