Life news

EU danas raspravlja o uvođenju novih sankcija Rusiji

0
EU danas raspravlja o uvođenju novih sankcija Rusiji, Life.ba
Ursula von der Leyen

Evropska komisija raspravljat će danas o uvođenju naftnih sankcija Moskvi nakon što su ruske snage gađale ciljeve u istočnoj Ukrajini, bacajući rakete na čeličanu koja je posljednje uporište otpora u lučkom gradu Mariupolj.

Pogođena zapadnim sankcijama, Rusija se sada suočava s novim mjerama EU koje bi bile usmjerene na njezine banke i naftnu industriju – što je veliki korak za evropske zemlje koje se uvelike oslanjaju na rusku energiju.

Očekuje se da će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu iznijeti predložene nove sankcije, uključujući zabranu uvoza ruske nafte do kraja ove godine.

LIFE:  Ukrajinski Generalštab: Rusija izgubila 25.100 vojnika od početka invazije

Rusija nije pokazivala nikakve znakove povlačenja gotovo 10 sedmica od onoga što naziva “specijalnom vojnom operacijom”, rata koji je ubio hiljade, uništio gradove i natjerao pet miliona Ukrajinaca u bijeg u inozemstvo.

Ruska ekonomija ide prema najvećem smanjenju od godina nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je također podigao ekonomske uloge za zapadne pristaše Kijeva najavljujući planove za blokiranje izvoza vitalnih sirovina, piše Reuters.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like