Evropa ulaže velike napore u smanjenje ovisnosti o ruskom prirodnom plinu

- Advertisement -

Evropa ulaže velike napore da smanji svoju zavisnost od Rusije u pogledu energije i sprema se za potencijalne prekide u isporuci prirodnog plina (LNG) dok ruski rat u Ukrajini dovodi cijene na nove maksimume.

Cijene prirodnog plina su u četvrtak drugi dan zaredom dosegle rekord, jer su se ograničenja na naftu i plin sve više tretirala kao mogućnost osmog dana rata – bilo kroz sankcije Zapada ili rusku odmazdu.

Cijena gasa je 10 puta veća od one na početku 2021. Ali plin nastavlja da teče glavnim gasovodima iz Rusije u Evropu, uključujući i one kroz Ukrajinu, navode iz gasovodne kompanije.

PROČITAJTE JOŠ:  Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Evropa, koja skoro 40 posto svog plina dobija iz Rusije, je u drugačijoj situaciji nego SAD, koja proizvodi sopstveni prirodni gas.

Ipak, komesar EU za energetiku Kadri Simson kaže da Evropa “ima alat” da se nosi sa bilo kakvom ruskom odmazdom ove zime, dok bi priznavanje potpunog prekida “naravno i dalje predstavljalo izazov”.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija kod Prnjavora, poginuo vozač

Njemačka troši 1,5 milijardi eura za kupovinu više LNG-a. Kancelar Olaf Scholz u nedjelju je predložio izgradnju dva terminala za uvoz LNG, nekoliko dana nakon blokiranja već završenog gasovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije u Evropu.

Zemlje Evropske unije rade na uspostavljanju strateških rezervi gasa i uspostavljanju uslova za skladištenje. Zvaničnici pozivaju zemlje da potpišu sporazume o podjeli plina u hitnim slučajevima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...