Life news

Expreessen: Švedska će naredne sedmice podnijeti molbu za članstvo u NATO-u

0
Expreessen: Švedska će naredne sedmice podnijeti molbu za članstvo u NATO-u, Life.ba

Švedska vlada planira naredne sedmice podnijeti molbu za članstvo u NATO-u, nakon što je susjedna Finska napravila ključne promjene u svojoj sigurnosnoj politici od Drugog svjetskog rata poslije ruske invazije na Ukrajinu, javile su dnevne novine Expressen u četvrtak.

Švedski parlament raspravljat će o sigurnosnoj situaciji u ponedjeljak i premijerka Magdalena Andersson potom će sazvati vanrednu sjednicu vlade na kojoj će biti donešena zvanična odluka o podnošenju molbe, piše Expressen, pozivajući se na neimenovane izvore.

Molba će nakon toga biti poslana direktno, pod pretpostavkom da se ništa neočekivano neće desiti, izjavili su izvori za Expressen.

LIFE:  Poljska protjerala 45 ruskih diplomata

Uveliko se očekuje da nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, Švedska i Finska zatraže veću sigurnost pridružujući se NATO-u i odustajući od višedecenijske vojne nesvrstanosti, a vladajući švedski Socijaldemokrati još raspravljaju da li da promjene politiku i podrže molbu. Stranka bi trebala donijeti odluku u nedjelju, prenosi Reuters.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like