FIFA i UEFA izbacile Rusiju iz svih takmičenja

- Advertisement -

FIFA i UEFA zabranile su ruskim klubovima i njihovim reprezentacijama da učestvuju u svim nogometnim takmičenjima do daljnjeg nakon invazije njihove zemlje na Ukrajinu koju je naredio predsjednik Vladimir Putin, objavile su te krovne kuće nogometa na Twitteru, prenio je Sky News.

Odluka ova dva upravna tijela predviđa da će Rusija biti isključena i iz baraža za Svjetsko prvenstvo koje se igra u Kataru ove godine.

Prvobitna odluka FIFA-e bila je da će ekipi Valerija Karpina biti dozvoljeno da se takmiči u predstojećem doigravanju pod određenim uslovima, prenio je BBC.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Dalmaciji: Djed spolno zlostavljao maloljetnu unuku

To uključuje promjenu imena u ‘Nogometni savez Rusije’, igranje domaćih utakmica na neutralnom terenu i bez spominjanja Rusije na njihovim utakmicama – kao što su zastave ili državna himna.

Ali prvobitnu odluku odmah su osudili njihovi rivali u polufinalu, Poljska, koja je prethodno potvrdila tokom vikenda da će bojkotirati meč – zakazan za četvrtak, 24. marta u Moskvi – u znak podrške susjednoj Ukrajini.

Sada su nade Karpina i ekipe da će nastupiti u Kataru kasnije ove godine potpuno srušene, a FIFA i UEFA su potvrdile svoju odluku nakon višednevnog pritiska evropske javnosti da konačno zauzmu čvršći stav.

PROČITAJTE JOŠ:  Samra Mujkić je učenica generacije Policijske akademije

U zajedničkoj izjavi stoji: „Nakon prvobitnih odluka koje su usvojili Vijeće FIFA-e i Izvršni komitet UEFA-e, a koje su predviđale usvajanje dodatnih mjera, FIFA i UEFA su danas zajedno odlučile da će svi ruski timovi, bilo reprezentativni ili klupski, biti suspendirani iz učešća u FIFA i UEFA takmičenjima do daljnjeg.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...