Life news

Finska će donijeti odluku o pridruživanju NATO-u 12. maja

0
Finska će donijeti odluku o pridruživanju NATO-u 12. maja, Life.ba

Finska će odlučiti o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u 12. maja, izvještava finski list Iltalehti, pozivajući se na anonimne izvore iz vlade.

 

Odluka o pridruživanju će se tog dana donijeti u dva koraka, pri čemu će finski predsjednik Sauli Niinisto prvo objaviti svoje odobrenje da se nordijski susjed Rusije pridruži zapadnom odbrambenom savezu, nakon čega će parlamentarne grupe dati svoje odobrenje, piše list.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na ivicu podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od desetljeća postojanog uvjerenja da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Reuters nije odmah mogao provjeriti detalje o kojima piše Iltalehti, javlja Reuters.

LIFE:  Grupa građana "Stop izgradnji mHE na Buni": Trajna zabrana gradnje mHE naš je jedini zahtjev

Prema finskom ustavu, predsjednik vodi vanjsku i sigurnosnu politiku Finske u saradnji sa vladom.

Odluka će biti potvrđena na sastanku predsjednika i ključnih ministara Vlade nakon inicijalnih saopćenja predsjednika i parlamenta, piše list.

Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1.300 kilometara, upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingrad, ako Finska i Švedska odluče da se pridruže NATO alijansi predvođenoj SAD-om.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like