Life news

Finska i Švedska predale zahtjev za ulazak u NATO

0
Finska i Švedska predale zahtjev za ulazak u NATO, Life.ba

Finska i Švedska su u srijedu u sjedištu saveznika službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO savezu, što je odluka potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu i kojom se pokreće proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko sedmica.

I Švedska i Finska bile su neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u jedna je od najznačajnijih promjena u evropskoj sigurnosnoj politici desetljećima, što odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

– Ovo je historijski trenutak koji moramo iskoristiti – rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasadori u alijansi predali svoja prijavna pisma, svaki u bijeloj fascikli s utisnutim nacionalnom zastavom, prenosi Reuters.

LIFE:  Dom naroda PSBiH nije usvojio zaključak u vezi osiguranja sredstava za finansiranje izbora

– Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u povećat će našu zajedničku sigurnost – rekao je Stoltenberg.

Savez smatra da bi ga pristupanje Finske i Švedske uvelike ojačalo u Baltičkom moru.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomate.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like