Life news

Forto: Možemo uraditi sve potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. s Barselonom

0
Forto: Možemo uraditi sve potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. s Barselonom, Life.ba

Pere Aragones i Garcia, predsjednik Vlade Katalonije, koja je nosilac aktivnosti u cilju organizacije Zimskih olimpijskih igara 2030. godine tokom današnjeg sastanka sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom razgovarao je o pridruživanju Sarajeva njihovoj kandidaturi.

Premijer Forto predvodi delegaciju Vlade Kantona Sarajevo u radnoj posjeti Barseloni, a u kojoj su i ministri kulture i sporta te zdravstva Samir Avdić i Haris Vranić.

Tokom sastanka čelnika Vlade Kantona Sarajevo i Katalonije iskazana je puna spremnost za jačanje saradnje temeljem sporazuma koji su vlade sklopile još 2008. godine. Usaglašene su aktivnosti za Akcioni plan za period od naredne dvije godine, a koji se planira potpisati tokom uzvratne posjete delegacije Vlade Katalonije.

Aragones i Garcia je tokom sastanka naglasio kako Vlada Katalonije podržava suverenitet Bosne i Hercegovine, te daje punu podršku njenim evropskim integracijama.

LIFE:  Obilježena 30. godišnjica masakra u ulici Ferhadija u Sarajevu

Delegacija Vlade KS održala je niz radnih sastanaka u Parlamentu i Vladi Katalonije, a kojima je prisustvovao Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije za jugoistočnu Evropu.

Tokom sastanka s predsjednicom Parlamenta Katalonije Laurom Borras, zastupnicima i članovima Vlade Katalonije Laura Vilagra Pons, Josep M. Argimon te Victoria Alsina iskazali su punu spremnost za inteziviranje saradnje saradnje i da olimpijska kandidatura bude zajedno sa Sarajevom.

Premijer Forto je dao garancije da sa naše strane možemo uraditi sve što je potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. godine zajedno s Barselonom, saopćeno je iz Službe za protokol press KS.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like