Forto: Možemo uraditi sve potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. s Barselonom

- Advertisement -

Pere Aragones i Garcia, predsjednik Vlade Katalonije, koja je nosilac aktivnosti u cilju organizacije Zimskih olimpijskih igara 2030. godine tokom današnjeg sastanka sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom razgovarao je o pridruživanju Sarajeva njihovoj kandidaturi.

Premijer Forto predvodi delegaciju Vlade Kantona Sarajevo u radnoj posjeti Barseloni, a u kojoj su i ministri kulture i sporta te zdravstva Samir Avdić i Haris Vranić.

Tokom sastanka čelnika Vlade Kantona Sarajevo i Katalonije iskazana je puna spremnost za jačanje saradnje temeljem sporazuma koji su vlade sklopile još 2008. godine. Usaglašene su aktivnosti za Akcioni plan za period od naredne dvije godine, a koji se planira potpisati tokom uzvratne posjete delegacije Vlade Katalonije.

PROČITAJTE JOŠ:  Netipični načelnik u BiH: Živi u kući bez fasade, radi na imanju i vozi traktor

Aragones i Garcia je tokom sastanka naglasio kako Vlada Katalonije podržava suverenitet Bosne i Hercegovine, te daje punu podršku njenim evropskim integracijama.

Delegacija Vlade KS održala je niz radnih sastanaka u Parlamentu i Vladi Katalonije, a kojima je prisustvovao Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije za jugoistočnu Evropu.

Tokom sastanka s predsjednicom Parlamenta Katalonije Laurom Borras, zastupnicima i članovima Vlade Katalonije Laura Vilagra Pons, Josep M. Argimon te Victoria Alsina iskazali su punu spremnost za inteziviranje saradnje saradnje i da olimpijska kandidatura bude zajedno sa Sarajevom.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

Premijer Forto je dao garancije da sa naše strane možemo uraditi sve što je potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. godine zajedno s Barselonom, saopćeno je iz Službe za protokol press KS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...