Life news

Forto: U covid bolnicama još 205 slobodnih kreveta

0
Forto: U covid bolnicama još 205 slobodnih kreveta, Life.ba

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da u covid bolnicama Kantona Sarajevo ima još 205 slobodnih kreveta.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, on je podsjetio da je svaka zdravstvena ustanova trebala ponuditi bolničke kapacitete za covid pacijente i to je realizirano.

U Općoj bolnici “Dr. Abdulah Nakaš” trenutno je smješteno 126 pacijenata, a u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 219 pacijenata. Slobodno je još 205 kreveta za oboljele od zaraze koronavirusa.

Također je Forto odgovarao i na zastupniča pitanja o ‘putu pacijenata kojima je otežan pristup porodičnoj medicini, odnosno njihovim porodičnim ljekarima’.

Naveo je da su predstavnici Vlade KS posjetili domove zdravlja, te tom prilikom uočili nedostatak kadrova, ali i tehnologije.

– Prvi kontakt pacijenta je poziv svom ljekaru, ali u domovima zdravlja nije bilo kapacitirano ni osoblje ni tehnologija da se odgovori tom pozivu. Od 700 pacijenata taj broj je jučer porastao na više od 1.000 – kazao je Forto.

LIFE:  Pejčinović Burić: Tursko povlačenje iz Istanbulske konvencije razorna je vijest

Najavio je da će narednih dana osim ‘Cool centra’, poduzeti i druge korake u olakšanju pacijenata da dođu do ljekara, bit će pojačan kapacitet osoblja u domovima zdravlja, kao i vozila hitne pomoći.

Kazao je i to da bi trebao biti formiran fond za vakcine. Zbog brojnih problema nabavke vakcina od proizvođača, ‘mi ulazimo u sekundarno tržište, a obično je to trgovina preprodaje’. Stoga, kako je rekao, danas će razgovarati sa ambasadama država od kojih se može dobiti vakcina.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like