Life newsPutovanja

(FOTO) OKRUTNA HRVATSKA STVARNOST: Cijena smještaja za samo jednu noć 2.600 KM

0
(FOTO) OKRUTNA HRVATSKA STVARNOST: Cijena smještaja za samo jednu noć 2.600 KM, Life.ba

Većina ljudi tokom godine sanja o tome kako će svoj godišnji odmor provesti negdje na Jadranskom moru, a onda dođe okrutna hrvatska stvarnost.

I dok će se mnogi pouzdati u vikendice svojih prijatelja ili porodica za tih par dana brčkanja u moru, drugi će krenuti u potragu za što jeftinijim smještajem samo kako bi ih dočekao hladni tuš i to ne onaj na plaži.

Večernji.hr istražio je kakve su cijene i posve je jasno kako će prosječna porodica ili morati pošteno potegnuti u novčanik ili biti kreativna. Četveročlana porodica (roditelji i dvoje djece) koji se odluče na sedam dana godišnjeg odmora u Splitsko-dalmatinskoj županiji morat će izdvojiti za smještaj minimalno oko tri hiljade kuna (1825 KM), a za sve one koji ipak žele trunčicu više komfora ili pak blizinu mora cijene se itekako lako popnu i dvostruko više.

Naravno, pritom ne računaju niti benzin, hranu ili povremeni izlazak u grad. Važan element pritom je i dostupnost smještaja, jer u jeku sezone jeftiniji smještaj lako plane na tržištu, tako da bi potencijalno mogli bolje proći oni koji idu ili ranije ili kasnije u sezoni. Kritike o visokim cijenama smještaja nisu rijetkost.

CIJENA JE SULUDA

“Tražim smještaj već neko vrijeme. Razumijem da je najpopularnije vrijeme za ići na more, ali cijena noćenja od 10.000 kuna za boravak na Viru je suluda. Mislim da ćemo ove godine preskočiti ljetovanje, jer ne znam kako si priuštiti nekoliko dana na obali ,a da ne moramo dizati kredit. I ne samo da je skupo, nego za tu cijenu dobiješ smještaj u koji nije uložena ni kuna i izgleda prilično zapušteno – požalila nam se čitateljica koja nam je poslala screenshot smještajne jedinice na Viru gdje noćenje košta 10 hiljada kuna, što bi značilo da bi za sedam dana morali izdvojiti malo više od 82 hiljade kuna (21.000 KM).(FOTO) OKRUTNA HRVATSKA STVARNOST: Cijena smještaja za samo jednu noć 2.600 KM, Life.ba (FOTO) OKRUTNA HRVATSKA STVARNOST: Cijena smještaja za samo jednu noć 2.600 KM, Life.ba

LIFE:  Priznanje za sve što je uradio: Ivica Osim ulazi u Kuću slavnih

Javio se i čitatelj koji je pokušao naći smještaj u Mimicama za dvije osobe pa naišao na cijenu od 53.870 kuna (oko 14.000 KM) za sedam dana!

“Stvarno svega ima, ali pobjednik mi je jedan apartman za šestero ljudi, tražili cu cijenu od 25.000 eura za sedam noćenja“, priča čitatelj kojem je prisjelo traženje smještana na Jadranu…

Prosječna plaća u Hrvatskoj u maju je bila 7607 kuna (oko 2.000 KM), a s obzirom na inflaciju i rastuće cijene energenata čini se kako će mnogi Hrvati odmarati u hladu vlastitog doma za vrijeme godišnjeg odmora, prenosi Radiosarajevo.ba.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like