[foto] Problemi u Hercegovini: Vodostaj Bune najviši od 1923. godine

- Advertisement -

Obilne padavine izazvale su velike probleme na području Hercegovine, gdje su poplavljeni brojni objekti zbog povećanog vodostaja rijeka. Na području Mostara vodostaj Neretve je samo u četiri sata porastao za 119 centimetara, javlja Anadolu Agency (AA).

U Blagaju je rijeka Buna poplavila nekoliko objekata nakon što se izlila iz korita. Došlo je i do porasta podzemnih voda i bujičnih potoka. Blagajci koje je ekipa AA zatekla u blizini derviške tekije rekli su da je slična situacija bila i prije 12 godina, ali da je ovo ipak najviši vodostaj koji pamte.

“Dodatni problem u ovom slučaju predstavljaju podzemne vode koje izbijaju. To je ipak manji problem u odnosu na ovo što uzrokuju padavine. Ako noćas ponovo bude kiša, a meteorolozi su je najavili, sigurno će sutra oko podneva vodostaj Bune biti veći od trenutnog za dvadesetak centimetara. I to bi zaista bio problem. Također, svi se pribojavamo da će proteći i obližnji potok koji teče samo u slučajevima velikih padavina. I to bi dodatno zakompliciralo stvari”, rekao je jedan od stanovnika Blagaja, koji je od jutros uz rijeku.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice: Sa šlepera pao držač trupaca na automobil

Mlađi Blagajci s kojim je ekipa AA razgovarala pamte i snijeg iz 2012. kada je vodostaj Bune također bio visok, a kažu da je i prošle godine uslijed obilne kiše situacija bila slična te da je vodostaj opao nakon nekoliko dana.

Danas izmjereni vodostaj Bune (u 8 sati) kaže da je ova rijeka dostigla najviši vodostaj od početka rada stanice 1923. godine. Prema podacima Agencija za vodno područje Jadranskog mora, iznosio je 195 centimetara.

PROČITAJTE JOŠ:  Građani opet na udaru: Elektroprivreda BiH će povećati cijenu struje za domaćinstva

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

“Očekivana količina padalina u Hercegovini, jugozapadnim i središnjim područjima Bosne od 60 do 100 litara po kvadratu. Olujan vjetar od 80 kilometara na sat. Vjetar će do kraja dana postupno slabiti”, navedeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...