Life news

Generalmajor Alexander Platzer novi zapovjednik misije EUFOR-a u BiH [video]

0
Generalmajor Alexander Platzer novi zapovjednik misije EUFOR-a u BiH [video], Life.ba

Generalmajor Alexander Platzer novi je zapovjednik misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a na tom mjestu naslijedio je generalmajora Reinharda Trischaka.

Svečana primopredaja dužnosti obavljena je danas u Bazi Butmir.

Platzer je izrazio zadovoljstvo preuzimanjem dužnosti te poručio da je EUFOR strateško sredstvo Evropske unije i da ima stabilizirajući utjecaj na region.

– Još mnogo toga ima za uraditi i unaprijed se radujem suočavanju s izazovima i kompleksnim pitanjima koja me očekuju pri izvršavanju mandata koje nam je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija – rekao je Platzer.

Najavio je da će EUFOR pod njegovom komandom zadržati bliske veze s institucijama u BiH koje pružaju sigurnost, a naročito s Oružanim snagama BiH kako bi se obezbijedilo sigurno i stabilno okruženja za sve.

– Generalmajor Reinhard Trischak je postavio visoke standarde u saradnji s domaćim i međunarodnim političarima, a ja ću dati sve od sebe da nadogradim odlične rezultate mojih prethodnika i nastavim s naporima da se postigne prihvatljivo konačno stanje situacije u okviru našeg mandata i olakša put BiH ka integraciji u Evropsku uniju – poručio je Platzer.

LIFE:  Besplatno klizanje uz brojne zabavne sadržaje od sutra u Centru 'Safet Zajko'

Trischak je naglasio da su uprkos izazovima i teškoćama postignuti zacrtani ciljevi.

– Moj cilj je bio pružiti podršku u provođenju sveobuhvatne strategije EU za BiH, osigurati sigurno i stabilno okruženje i nastaviti izvoditi kombinovanu i kolektivnu obuku, i vježbe sa Oružanim snagama BiH – rekao je Trischak.

Poručio je da su Oružane snage BiH jedna od instutucija koja uživa najviše povjerenje u državi.

Trischak je EUFOR u BiH vodio od juna 2019. godine.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like