Life news

Generalni pravobranilac EU: Bilo koja zemlja članica može tužiti Facebook

0
Generalni pravobranilac EU: Bilo koja zemlja članica može tužiti Facebook, Life.ba

Nadležni za zaštitu podataka u svim zemljama Evropske unije mogu pokrenuti postupke zbog kršenja pravila o privatnim podacima protiv Facebooka, iako je reč o kompaniji sa sedištem u Irskoj, ocenio je danas generalni pravobranilac Suda pravde Evropske unije Michal Bobek, javlja Anadolu Agency (AA).

U slučaju Facebooka, nadležno telo za zaštitu podataka u Irskoj je na prvom mestu odgovorno za sprovođenje procedura zbog kršenja zakona EU o zaštiti podataka, navedeno je u Bobekovom mišljenju.

Međutim, pravni nalazi su pokazali i da “vodeće telo za zaštitu podataka ne može biti smatrano kao jedini izvršitelj Opšteg zakona o zaštiti podataka u prekograničnim situacijama, te da mora blisko sarađivati sa svim ostalim organima za zaštitu podataka kojih se to tiče”.

To znači da bilo koji organ nadležan za zaštitu podataka u zemljama EU može da pokrene postupak protiv Facebooka ili bilo koje druge kompanije zbog nepoštovanja Opšteg zakona.

LIFE:  Navalnom prijeti trenutno hapšenje ako se vrati u zemlju

Belgija je 2015. godine pokrenula postupak protiv Facebooka zbog primene “autorizovanih kolačića” na profilima belgijskih korisnika.

Obzirom da je sedište te kompanije u Irskoj, Facebook je saopštio da je to jedini nadležan organ koji može da komentariše takvu žalbu. Generalni pravobranilac odbio je takvo mišljenje.

Saveti generalnog pravobranioca nisu pravno-obavezujući za Sud Evropske unije, ali se oni usvajaju u velikoj većini slučajeva.

Ukoliko budu usvojeni, nadležni mogu da pokrenu postupke protiv platformi društvenih mreža širom EU.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like