Life newsSport

Godišnjica rođenja Asima Ferhatovića Haseta: Na zidu pomoćnog stadiona oslikana rečenica kao podsjetnik na romantičnu privrženost sa FK Sarajevo 

0
Godišnjica rođenja Asima Ferhatovića Haseta: Na zidu pomoćnog stadiona oslikana rečenica kao podsjetnik na romantičnu privrženost sa FK Sarajevo , Life.ba

Na današnji dan prije 89 godina rodio se jedan od najvećih nogometaša koje je BiH ikada imala – Asim Ferhatović Hase. Bez dvojbe, najveća legande tim sa Koševa. Njegovo sportsko srce prestalo je kucati u noći između 24. i 25. januara 1987. godine.  I baš, sudbina je htjela da to bude na njegov 54. rođendan. Asim je od malih nogu pokazivao veliku nadarenost kada je igrao nogomet na Kovačima i Vratniku. Poslije je počeo trenirati u FK Sarajevo. Za tim sa Koševa odigrao je 700 utakmica, od toga 422 prvenstvene. Ukupno je postigao oko 400 golova. Rekorder je u historiji FK Sarajevo. Ipak, bez obzira na sjajne igre u bordo dresu za reprezentaciju Jugoslavije Hase je odigrao samo jednu utakmicu i to 8. oktobra 1961. u Beogradu protiv Južne Koreje (5:1).

Piše:Edin Isanović 

Prvi strijelac YU lige 

Hase je bio prvi topnik YU nogometnog prvenstva u sezoni 1963./1964. sa 19 postignutih golova. Sjajnom tehnikom lomio je svoje suparnike. Također, sa Sarajevom je osvojio naslov prvaka Jugoslavije u sezoni 1966/67. Upravo u toj sezoni oprostio se od aktivnog igranja nogometa nakon teške povrede u Rijeci u petom kolu. Asim je s loptom dijelio tugu i radost.

Godišnjica rođenja Asima Ferhatovića Haseta: Na zidu pomoćnog stadiona oslikana rečenica kao podsjetnik na romantičnu privrženost sa FK Sarajevo , Life.ba

Foto: fksarajevo.ba

Bio nosilac olimpijskog plamena 1984. godine

Kao što je poznato o njemu su ispričane brojne priče, a Hase je bio i među počasnim nosiocima olimpijskog plamena 1984. godine u Sarajevu. Osim toga, pomaganje ljudima bila mu je svakodnevnica. Hase je iznad svega bio ljudina kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja. Mnogi tvrde da je nogomet shvatao kao zabavu. Nekada je znao otići sa rajom “igrati lopte” u vrijeme kada su njegovi saigrači imali utakmicu. Znali su ga natjerati da nastupa za Sarajevo.

Ivica Osim o Hasetu

„Ferhatović je bio jedan od najvećih talenata – samouka. Izgleda da nije u svoje vrijeme imao trenera koji bi pravilno usmjerio njegov potencijal. Unatoč tome, Hase je sam razvio svoj stil igre. Igrati s njim bilo je pravo zadovoljstvo. Nije bilo potrebno nikakvo uigravanje. Šteta što nije igrao u Beogradu, jer bi kao nogometaš doživio mnogo veću afirmaciju“, istakao je Ivica Osim u knjizi „ Ferhatović, majstor driblinga“ autora Stjepana Kljujića.

Ferhatović  i FK Sarajevo bili su kao jedno, Koševo je bio njegov dom i on je na najvećem bh. stadionu blistao punim sjajem. Hase je jednostavno znao da očara, oduševi, zadivi majstorstvom driblinga, nezaboravnim golovima, podvizima kakvi se rijetko viđaju na nogometnim terenima. Publika je znala da ga ponese, a onda bi se u trenucima nadahnuća stapali u jednu cjelinu. To je nešto najljepše što se može doživjeti u nogometu.

LIFE:  Velež u Zenici nakon penala u finalu Kupa BiH savladao Sarajevo te osvojio svoj prvi trofej

”Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati…”

Također, kratko vrijeme proveo u Turskoj, u Fenerbahceu. No, poslije odigranih devet utakmica vratio se u rodni grad. Po povratku u grad na Miljacku rekao je čuvenu rečenicu koja se i danas prepričava među navijačima Sarajeva.

Godišnjica rođenja Asima Ferhatovića Haseta: Na zidu pomoćnog stadiona oslikana rečenica kao podsjetnik na romantičnu privrženost sa FK Sarajevo , Life.ba

“Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu”, potcrtao je Hase ono što su neki novi klinci oslikali na zidu pomoćnog stadiona Koševo kao podsjetnik na romantičnu privrženost Haseta svom gradu i klubu. 

Uživao u druženju s dragim mu “običnim” ljudima 

Asim je imao dosta obožavatelja koji su bili impresionirani njegovim likom i djelom. Dolazili su sa svih strana da bi ga vidjeli. Zvali su ga mnogi “da ih počasti prisustvom“. Oni koji su ga bolje poznavali kažu da je uživao u druženju s dragim mu “običnim” ljudima, razgovorima o malim i običnim temama svakodnevnice. S njim se moglo razgovarati o ljudskim stvarnostima i filozofiji života. Bio je čovjek izuzetne karizme i izvanserijskog talenta. Njegova druga ljubav bila je – šah.

Lik Asima Ferhatovića Haseta nalazi se na poštanskim markama

Najveći stadion u BiH nosi njegovo ime, ima bistu ispred stadiona, jedna ulica u neposrednoj blizini stadiona zove se po njemu. Lik Asima Ferhatovića Haseta nalazi se na poštanskim markama – počast koja je rijetko kome ukazana. U znak sjećanja FK Vratnik tradicionalno organizira malonogometni turnir, a Šahovski klub Stari Grad šahovski turnir. Stjepan Kljujić napisao je knjigu o Hasetu pod nazivom – Ferhatović, majstor driblinga. Bez dvojbe, za navijače Sarajeva je najveći od najvećih. Asim je bio i ostao neponovljiva ličnost bh. nogometne scene. Ukupan je na gradskom groblju Bare uz prisustvo nekoliko hiljada građana.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like