Građani EU-a glasali: Merkel popularnija od Macrona

- Advertisement -

Građani Evropske unije (EU) u većoj mjeri podržavaju njemačku kancelarku Angelu Merkel u odnosu na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, pokazalo je u utorak istraživanje koje je provelo Evropsko vijeće za vanjske odnose (ECFR).

Dokument ECFR-a, pod naslovom Izvan merkelizma: Šta Evropljani očekuju od postizborne Njemačke, zasnovan je na anketi provedenoj u 12 zemalja EU-a, uključujući Austriju, Dansku, Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku, Portugal, Španiju, Švedsku, Holandiju, Bugarsku i Mađarsku.

Anketa u kojoj je učestvovalo 16.000 ispitanika, sprovedena je u periodu od kraja maja do početka juna 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Gračanice

Kao odgovor na pitanje “da se održavaju izbori za predsjednika Evrope i da su jedina dva kandidata Emmanuel Macron ili Angela Merkel, za koga biste glasali?”, više od 40 posto ispitanika dalo je glas Merkel.

“Činjenica da je Merkel toliko popularnija od Macrona ne samo u Holandiji i Španiji već i Portugalu i Danskoj pokazuje koliko ona može biti snaga koja se integrira u različitim dijelovima EU”, navodi se u dokumentu.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za ubistvo priznao da je zadavio malenu Danku Ilić: Otkrio ko mu je pomogao da se riješi tijela

Također je objavljeno da značajan broj ispitanika “vjeruje Berlinu” kada je u pitanju vođenje Unije, posebno po pitanjima finansija, ekonomije, demokratije i vladavine prava.

Nakon 16 godina na vlasti, kancelarka Angela Merkel krajem ovog mjeseca napušta politiku, a njen konzervativni blok CDU/CSU izabrao je Armina Lascheta, pragmatičnog umjerenog političara, koji će ih voditi na izborima 26. septembra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...