Greenpeace: Ništa se ne zna o potonuću platforme Ivana D, Ina želi održati status quo

- Advertisement -

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ine u Zagrebu upozoravajući da se ni nakon 15 mjeseci istrage nije saznalo ništa novo o potonuću plinske platforme Ivana D kod Pule jer Ina, poručili su, želi održati status quo kao da se nesreća 2020. nije ni dogodila.

Prosvjednici su istaknuli da prespora istraga nije odgovorila na ključna pitanja kako, zašto i pod kojim uvjetima se dogodilo potonuće platforme.

“Nevjerojatno je da je prošlo toliko vremena, a čini se kao da se cijela situacija nije pomakla s mrtve točke. Čini se da Ina štiti svoje financijske interese i želi održati status quo kao da se nesreća nije ni dogodila, ali je nedopustivo da joj to Vlada i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dopuštaju”, navela je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

PROČITAJTE JOŠ:  U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Ta se naftna kompanija, napomenuli su iz Greenpeacea, istovremeno diči da je sredinom ožujka ove godine s radom počela nova bušotina na sjevernom Jadranu, najavili su da će u pogonu uskoro biti i druga, kao i da je u planu izgradnja nove platforme.

“Vlada mora pojačati nadzor i temeljito ispitati sve odobalne plinske platforme, uključujući moguće istjecanje metana”, naveli su u priopćenju.

Zatražili su uvođenje embarga na nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu, koja bi značila “cementiranje” upotrebe fosilnih goriva u sljedećih nekoliko desetljeća, javlja Hina.

PROČITAJTE JOŠ:  U centru Sarajeva izložene cipele u znak sjećanja na ubijene građane tokom opsade

“To si ni Hrvatska ni EU ne mogu dopustiti. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti prema obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i rješenjima za pohranu energije”, poručila je Andrić.

Iz Greenpeacea su naglasili da plin nije “tranzicijsko gorivo”, nije ni zeleno niti čisto, a rješenje vide u obnovljivim izvorima energije za koje Hrvatska ima izuzetan potencijal.

“Jedna smo od najsunčanijih zemalja u Europi, a po korištenju solarne energije smo na samom dnu. Jadransko sunce, a ne fosilni plin, rješenje je i za spas klime i za istinsku energetsku neovisnost”, zaključili su iz Greenpeacea.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...