Greta Thunberg na švedskoj poštanskoj markici

- Advertisement -

Švedska tinejdžerska aktivistica za okoliš Greta Thunberg pojavit će se na poštanskoj markici koja će biti izdata u četvrtak u njenojn rodnoj Švedskoj i dio je serije markica koje imaju za temu okoliš.

Motivi na markicama “trebali bi odražavati naše vrijeme u kome je pitanje okoliša bitno i prisutno mnoge godine, ne samo kroz snažni glas Grete Thunberg”, navodi švedska poštanska kompanija Postnord u saopćenju.

Jedna markica s Thunberg u njenoj prepoznatljivoj žutoj kabanici i s njenom pletenicom koja vijori na vjetru dok stoji na vrhu brda dio je serije od pet markica o temi “Dragocjena priroda”. One koštaju 12 kruna (1,40 dolara) po primjerku i ilustrirao ih je švedski umjetnik Henning Trollback.

PROČITAJTE JOŠ:  Bogić Bogićević imao moždani udar

Thunberg, koja je navršila 18 godina, stekla je svjetsku slavu svojim solo protestima pred švedskim parlamentom u Stockholmu koji su započeli 20. augusta 2018.

Učenici širom svijeta uskoro su slijedili njen primjer, izvodeći redovne velike proteste, i ona je pozvana da se obrati političkim i poslovnim čelnicima.

Epidemija koronavirusa spriječila je pokret Petkom za budućnost, koji je inspirisala Thunberg da održava masovne skupove u posljednjim mjesecima, umanjujući javnu snagu pokreta.

PROČITAJTE JOŠ:  Banjalučka policija istražuje navode o presretanju djece u blizini jedne osnovne škole

Njene odlučne riječi predsjednicima i premijerima, začinjene naučnim činjenicama o potrebi hitnog smanjenja emisije stakleničkih gasova, donijele su joj pohvale i nagrade, ali također i kritike pa čak i prijetnje smrću, prenosi Associated Press.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...