Grlić Radman: NATO članice zbog Milanovića misle da RH mijenja vanjsku politiku

- Advertisement -

Članice NATO-a zbog izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, rekao je u srijedu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je o toj temi razgovarao s kolegama iz dviju država.

Grlić Radman je naglasio kako članstvo Švedske i Finske, već kompatibilnih s NATO savezom, treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju vlada „snažno podržava“.

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman u srijedu je rekao da je izjava predsjednika „polučila velik broj poziva“ te da je u utorak o njoj razgovarao s finskim kolegom, a u srijedu sa švedskom kolegicom, javlja Hina.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća: Sarajlija poginuo kod Vlasenice

Dvije države imaju „nedvojbenu i bezrezervnu podršku“ Hrvatske, a njihovo priključivanje NATO-u predstavlja veliki izazov za njih, imajući u vidu njihovu tradiciju politike neutralnosti kroz stoljeća i rusku agresiju na Ukrajinu koja je gotovo promijenila svjetski međunarodni poredak.

Grlić Radman se u telefonskim razgovorima s dvoje ministara dotaknuo i pitanja BiH oko kojeg Hrvatska ima njihovu podršku i razumijevanje.

“Mi smo i danas dugo razgovarali o BiH, koliko je za nas to jedno sigurnosno, političko, ali i emocionalno pitanje”, rekao je Grlić Radman o razgovoru sa švedskom ministricom Ann Linde koja je nedavno boravila u Sarajevu.

PROČITAJTE JOŠ:  Državljanin Hrvatske poginuo u Derventi

Grlić Radman je dvoje ministara rekao kako su Hrvati kao autohtoni narod u susjednoj državi “stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...