Gušić: Političke stranke iz budžeta ostvarile 81,12 posto od ukupnih prihoda

- Advertisement -

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatila je danas Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2019. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Šef Službe za reviziju finansiranja političkih stranaka u CIK-u BiH Hasida Gušić je kazala da Izvještaj sadrži nalaze revizije za 119 političkih stranaka u 2019. godini.

Te godine, kazala je, na evidenciji CIK-a BiH bila je 161 politička stranka, međutim 36 političkih stranaka nije podnijelo svoje finansijske izvještaje ne samo za 2019. godinu nego ni za 2018. godinu, pa im je CIK izrekao administrativne mjere te ih sankckionirao zabranom da se ovjere za učešće na narednom izborima.

Navela je da među ovih 36 političkih stranaka ima njih 25 koje duži period ne obavljaju svoje aktivnosti, ne učestvuju na izborima, ne podnose izvještaj CIK-u, pa su u skladu sa entitetskim propisima o organizaciji političkih organizacija, stečeni uslovi za brisanje iz sudskog registra.

Kaže da CIK svake godine obavještava nadležne sudove koji utvrđuju da li su zaista stranke neaktivne i brišu ih iz sudskog registra. Od navedenih 36 stranaka o njih 25 CIK je obavijestio nadležne sudove, a do sada je već izbrisano 16 političkih stranaka.

PROČITAJTE JOŠ:  U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

Gušić je kazala da šest političkih stranaka koje su podnijele finansijski izvještaj, nisu omogućile pristup svojim prostorijama revizijskim timovima da izvrše reviziju, pa je i tim političkim strankama CIK izrekao administrativnu mjeru da se ne mogu ovjeriti na narednim izborima.

Navela je da od 119 izvještaja, kod 14 političkih stranaka nisu utvrđena nikakva kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka, što je svega 11,76 posto od ukupnog broja stranaka.

Kod 54 političke stranke, što čini 45,38 posto od ukupnog broja stranaka, utvrđeni su manji prekršaji, koji nisu materijalno značajni da bi se protiv njih pokretao postupak i utvrđivala odgovornost.

Gušić je napomenula da u Zakonu o finansiranju političkih stranaka postoji odredba kojom se političkim strankama dozvoljava da sve do izricanja sankcije CIK-a mogu da otklone nedostatke ukoliko je to moguće.

Kaže da političke stranke otklone veliki dio nedostataka, pa uglavnom ostanu ili s manjim prekršajima ili čak može da bude i pozitivan izvještaj.

PROČITAJTE JOŠ:  Prodata najskuplja krava na svijetu

Kod 51 političke stranke utvrđena su značajna kršenja odredaba Zakona o finansiranju i protiv njih je CIK BiH pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti i on je u toku.

Kod šest političkih stranaka postoje indicije da su izvršile zloupotrebu javnih sredstava, kod šest stranaka postoje indicije da su izvršile porezne utaje, a kod jedne političke stranke da je prekršila finansijske propise, a CIK je obavijestio nadležne organe o tome.

Gušić je navela da, ako se pogleda struktura finansiranja, može se reći da su političke stranke budžetski korisnici.

Po njenim riječima, političke stranke su iz budžeta ostvarile 81,12 posto od ukupnih prihoda, od članarina su ostvarile svega 8,25 posto, a od priloga fizičkih i pravnih lica sedam posto, te prihod od imovine nešto manje od jedan posto.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojila je danas Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH, kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: Elektronsko upravljanje dokumentima u institucijama BiH, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...