Life news

Hadziahmetović: Neće biti poskupljenja vode za građane u KS

0
Hadziahmetović: Neće biti poskupljenja vode za građane u KS, Life.ba
Sarajevo

Povodom današnjih medijskih objava, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović kazao je da neće biti poskupljenja vode za građane.

– Preduzeće Vodovod i kanalizacija je u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima dostavilo zahtjev Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo za preispitivanje cijena usluge vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja usljed posljednjih poskupljenja energenata – naveo je Hadžiahmetović.

Dodao je da je, shodno tom zahtjevu, Vlada Kantona Sarajevo na sjednici 14. aprila 2022. imenovala Nezavisno stručno tijelo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda za korisnike KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

– Nesporno je da se, zbog povećanja cijene elektične energije od oko tri miliona KM na godišnjem nivou, i cijena repromaterijala poput cijevi, dijelova za pumpna i filterska postojenja od 50 do 300 posto, kao i prispijeća anuiteta prema EBRD-u, uvećavaju troškovi poslovanja KJKP VIK. Međutim, stav Vlade Kantona Sarajevo sa danas održanog kolegija je da neće biti poskupljenja vode za građane i to je naša jasna poruka. Mi smo već preuzeli obavezu vraćanja anuiteta kredita EBRD-a umjesto KJKP VIK, a što olakšava poslovanje tom preduzeću bez povećanja cijene usluga – pojasnio je Hadžiahmetović.

LIFE:  Forto: Možemo uraditi sve potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. s Barselonom

Poručio je da će Vlada izvijestiti javnost o prijedlogu Nezavisnog tijela i svojoj odluci, i još jednom potcrtao da građani nemaju razloga za zabrinutost, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like