Life news

Hadžialjević: Ruski Gazprom dostavio novu cijenu gasa, višu za 21,7 posto

0
Hadžialjević: Ruski Gazprom dostavio novu cijenu gasa, višu za 21,7 posto, Life.ba

Direktorica Energoinvesta d.d. Bisera Hadžialjević izjavila je da im je ruski Gazprom dostavio novu, veću cijenu gasa, koja će biti aktuelna od aprila ove godine, a cijena gasa uz povećanje od 21,7 posto važit će naredna tri mjeseca.

– Cijena je povećana za 21,7 posto u odnosu na januar 2022. godine i samo radi podsjećanja, jer smo više puta govorili kako se formira cijena gasa, cijena se ažurira svakog tromjesečja po formuli u kojoj učestvuju tri naftna derivata. Cijena se formira tako da se uzima prosjek ova tri naftna derivata za posljednjih devet mjeseci – pojasnila je Hadžialjević na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Naglasila je da je snabdijevanje gasom uredno, te da je komunikacija sa Gazpromom redovna, poslovna i korektna. Podsjetila je da Energoinvest ima dugoročni ugovor sa Gazpromom, da se sve bitne promjene za suštinu ugovora definišu aneksima, te da se gas plaća u eurima.

– Imamo najbolju cijenu, zajedno sa Srbijom u odnosu na ono što se nudi ostalim kupcima gasa u okruženju, a i šire. Mi kao snabdijevač imamo formulu koja je vezana samo za naftu i naftne derivate – naglasila je Hadžialjević.

Direktor sektora Energokomerc u Energoinvestu Semir Krehić govorio je o kretanju cijena u okruženju.

LIFE:  (VIDEO) Momak zaprosio Teu Tairović na nastupu, ona rekla "DA"

– Srbija 40 posto svoga gasa nabavlja na berzi i ta cijena je četiri i po puta veća od cijene koju mi imamo od Gazproma. Hrvatska od 1. aprila ima cijenu gasa uvećanu za 77 posto i njihova nabavna cijena je jedan i po puta veća nego što je cijena koju ima Federacije BiH. Hrvatska vlada je to povećanje cijene riješila tako što je PDV na gas sa 22 smanjila na pet posto, pa je to povećanje inicijalno od 77, zapravo 16 posto za stanovništvo. Srbija je to riješila tako što ovih 40 posto koji kupuju na otvorenom tržištu, sufinansira država – izjavio je Krehić.

Hadžialjević je podsjetila da su Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo u proteklom periodu imali subvencije za gas.

– Energoinvest kao snabdijevač se obratio Vladi Federacije BiH sa zahtjevom za korekciju cijena za naredni kvartal. Da li će vlade učestvovati sa donošenjem nekih novih mjera mi to sada ne znamo, ali to je moguće – kazala je direktorica Energoinvesta.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like