Hadžibajrić prihvatio inicijativu za uspostavu registra zaposlenih u Općini

- Advertisement -

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, na sastanku sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u KS Erduanom Kafedžićem, prihvatio je inicijativu za uspostavu registara zaposlenih, javnih nabavki i imenovanih lica u Općini Stari Grad.

Kako je istaknuto tokom sastanka, održanog 8. januara, Hadžibajrić je prvi načelnik jedne općine koji se odazvao na poziv Ureda i prihvatio prijedloge o registrima smatrajući tu ideju potpuno prihvatljivom i opravdanom, imajući u vidu da se radi o javnom novcu u čiju potrošnju bi svi građani trebali imati uvid, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Nakon prvog radnog sastanka, sačinjeni su prijedlozi akata koji bi mogli biti potpisani već sljedeće sedmice čime će Općina Stari Grad Sarajevo postati prva jednica lokalne samouprave koja se uključila u sistem jedinstvenog, efikasnog i učinkovitog pravnog i tehničkog okvira za borbu protiv korupcije u KS kojeg provodi Ured.

Današnjem sastanku, drugom po redu, održanom u Općini Stari Grad, kojem su prisustvovali sekretarka organa državne službe Alma Destanović, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Adela Plakalo, pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović i po ovlaštenju rukovodilac službe kabineta Hamida Gušić, te stručni savjetnik za normativno-pravne i stručno-operativne poslove u Uredu za borbu protiv korupcije Adisa Avdić, razmotrene su dalje aktivnosti po pitanju provođenja ove inicijative.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Čajniču: Trudnica napala šestogodišnjaka, pao niz stepenice i slomio ruku

Istaknuto je da će, nakon potpisivanja sporazuma sa Uredom, Općina Stari Grad napraviti i dostaviti Uredu registar svih zaposlenih državnih službenika i namještenika, registar svih javnih nabavki koje se provode, kao i registar imenovanih lica – predsjednici i članovi komisija, savjeta i drugih imenovanih lica koji vrše javne funkcije u Općini, a koje imenuje općinski načelnik.

Sekretarka Destanović istakla je značaj otvorenog pristupa za građane i transparentnog rada Općine Stari Grad, te iznijela prijedlog za uspostavu registra koji će sadržavati i podatke o predsjednicima i članovima komisija koje imenuje Općinsko vijeće, kao i podatke o predsjedavajućem Općinskog vijeća, njegovim zamjenicima i ostalim vijećnicima.

PROČITAJTE JOŠ:  Požar u staračkom domu: Najmanje četvero poginulih

Iako sličan registar Ured već posjeduje, Destanović je predložila koordinaciju i saradnju sa Općinom Stari Grad radi bržeg i efikasnijeg dostavljanja podataka o njihovim primanjima u Općini. S ciljem transparentnijeg rada Općine Stari Grad, što uključuje i Općinsko vijeće Stari Grad, ovaj prijedlog bit će iznesen na sjednici Vijeća.

Važno je istaći da ne postoji pravni okvir koji bi obavezao lokalne zajednice da se uključe u registre Ureda za borbu protiv korupcije i učine dostupnim navedene podatke, te da je općinski načelnik Hadžibajrić odmah po prijemu inicijative dobrovoljno odlučio o učešću Općine Stari Grad i zadužio nadležne službe da poduzmu sve potrebne aktivnosti.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo osnovan je Uredbom Vlade KS, donesenom 2. februara 2018. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jala Brat i Buba Corelli donirali 50.000 KM za djecu oboljelu od raka

Nevladina organizacija "Srce za djecu oboljelu od raka" objavila...

Prošlo je 28 godina od reintegracije: Grbavica je bila simbol razaranja i strahovitih zločina

Prošlo je 28 godina od reintegracije sarajevskog naselja Grbavica....

U Sloveniji zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

Pošiljka od 260 kilograma kokaina zaplijenjena je u Luci...

Čokolada sa plastikom pronađena i u Banjaluci

Gradska inspekcija za hranu izvršila je vanrednu kontrolu prometa...

Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kod Karađorđevog parka u...