Life news

Hiljade Afganistanaca naselit će se u SAD-u

0
Hiljade Afganistanaca naselit će se u SAD-u, Life.ba

Na hiljade Afganistanaca koji bi mogli biti metom talibanskog nasilja zbog bliskosti sa Sjedinjenim Državama, ali nisu podobni za američku specijalnu imigrantsku vizu (SIV), dobit će priliku da se nasele kao izbjeglice u Sjedinjenim Državama, saopćio je State Department u ponedjeljak.

Reuters je ranije ekskluzivno javio o planovima uspostave projekata iz „Prioriteta dva“, koji obuhvataju Afganistance koji su radili za projekte i koje su finansirali Amerikanci, i za američke nevladine agencije i medije.

–  U svjetlu pojačanog talibanskog nasilja, američka vlada radi na tome da pruži određenim Afganistancima, uključujući i one koji su sarađivali sa Sjedinjenim Državama, da se nasele u Sjedinjenim Državama – navodi State Department u objavi.

LIFE:  Afganistanske sportistkinje uspješno evakuirane u Australiju

–  Takva karakterizacija širi priliku trajnim naseljavanjem u Sjedinjenim Državama još hiljada Afganistanaca i članova njihovih najužih porodica koji bi također mogli da se nađu u rizičnoj situaciji – dodaje se u objavi.

Oni koji su radili kao službenici ili radnici po ugovoru, lokalno osoblje, tumači i  prevodioci za američku vladu ili oružane snage koji su podobni za naseljavanje na novoj destinaciji, kao i Afganistanci zaposleni u medijiima, organizacijama sa sjedištem u SAD ili nevladinim organizacijama, objavio je State Department.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like